15.11.18

Η τακτική Τσίπρα με στόχο τη συσπείρωση...

Η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ είναι ο μεγάλος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ; Αν και η απάντηση είναι προφανής, ωστόσο η πόλωση ανάμεσα στους δύο βασικούς μονομάχους της εξουσίας διαμορφώνουν ένα σκηνικό “συντριβής” των...
μικρότερων κομμάτων στην ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης που κάνουν οι δυο “μεγάλοι”. Αυτή η τακτική πιέζει ακόμα πιο πολύ την Φώφη Γεννηματά η οποία χθες συγκρούστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και πέρασε στην αντεπίθεση προκειμένου να δείξει πως μπορεί να ειναι ο τρίτος πόλος που θα μπορούσε να διεκδικήσει διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές.

Και αν για την αξιωματική αντιπολίτευση τα περιθώρια συσπείρωσης έχουν στενέψει έχοντας αγγίξει σχεδόν το 90% εδώ και πολύ καιρό στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε  σε διττή κατεύθυνση απαντώντας σε υψηλούς τόνους και με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στην Φωφη Γεννηματά.

Η σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν αναμενόμενη με αιχμή τη Συνταγματική αναθεώρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει τον “μουτζούρη” της μη συναίνεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πως με τις νέες προτάσεις του κόμματος του κινείται στη λογική της “ρώσικης ρουλέτας” προσπαθώντας να μετατρέψει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να φέρει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το νόμο περί ευθύνης υπουργών υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 277 βουλευτές δεν αναθεώρησαν το άρθρο 86 το 2006 και το 2008. Η διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν αποτελεί την αγαπημένη τακτική όλων των κορυφαίων κυβερνητικών το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας τη γραμμή που έχει χαράξει το Μαξίμου. Με αυτή τη λογική ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τονίσει την αντίθεσή του με τη λογική δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων μένοντας πιστός στην πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κόντρα του πρωθυπουργού με την Φώφη Γεννηματά είχε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και σημάδεψε τη χθεσινή συνεδρίαση. Έγινε στο φόντο της Σαββατιάτικης εκδηλωσης του SPD όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά όχι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, του αδερφού του Σπύρου και δυο πρώην υπουργών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ευάγγελου Μαλέσιου.

Η Χαριλάου Τρικούπη είναι  πιεσμένη και από τις περιπτώσεις των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου που είναι σε προσωρινή κράτηση και βλέπει να χάνει συνεχώς έδαφος. Το “πρέσινγκ” είναι ασφυκτικό αφού στο “κάδρο” ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλέον και άλλους πρώην υπουργούς από την εξεταστική της Υγείας. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση προχωράει προκειμένου να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που ψήφισαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αμφιταλαντεύονται για το αν πρέπει να επιστρέψουν στο “σπίτι” τους.

Η συμπόρευση με την ΝΔ και το γεγονός πως η Φώφη Γεννηματά δεν κόβει τους δεσμούς που έχει δημιουργήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αποτελεί το άλλο μεγάλο “όπλο” του Αλέξη Τσίπρα για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του κέντρου με αντιδεξιά αισθήματα. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα επιτρέψει στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να ακολουθήσει κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε η πίεση που ασκείται σε αυτό το πεδίο βάζει συνεχώς “ζιζάνια” στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην Κουμουνδούρου “τρίβουν τα χέρια τους” με πολλά στελέχη να εκτιμούν πως το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση στις επόμενες εκλογές.

Με το βλέμμα στραμμένο στην νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μπορεί να προκύψει μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, αν και στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι δεν θα προκύψει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να αφήσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ενδεχομένως βλέπουν στην Ηρώδου Αττικού πως θα μπορούσε να φανεί ένα πρώτο δείγμα των  “κρυφών δυνάμεων” που έχει στο πλευρό του ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται από σήμερα να μεταφερθεί στην 46μελή Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, η οποία θα εκλέξει προεδρείο, ώστε να υποβάλει την έκθεσή της εντός δύο μηνών. Ο χρόνος εργασιών της Επιτροπής θα αποτελέσει άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης, αφού ΝΔ και ΔΗΣΥ ζήτησαν ήδη τρίμηνη προθεσμία...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: