18.11.18

Τόσο κοντά οι δημοτικές, τόσο μακριά οι υποψηφιότητες...














Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η αναζήτηση και η επιλογή υποψήφιων σχηματισμών για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2019.

Ήδη κάποιοι από τους...
υποψηφίους έχουν ανακοινώσει ότι κατεβαίνουν στις εκλογές υπό τη σκέπη του κυβερνώντος κόμματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι αρκετά και τα ονόματα που έχουν κλείσει, κυρίως στην επαρχία, και θα ανακοινωθούν σύντομα. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι υποψηφιότητες για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη).

Η υποστήριξη στους δημάρχους που είχε στηρίξει η Κουμουνδούρου και στις προηγούμενες εκλογές είναι δεδομένη και από εκεί και πέρα εξετάζονται οι καλύτερες επιλογές στους υπόλοιπους δήμους με στόχο ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Την εποπτεία της όλης διαδικασίας έχει ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν «κλείσει» περίπου 50 υποψηφιότητες και στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλους τους δήμους της χώρας, ακόμα και των τριών «μεγάλων».




Στο πλαίσιο αυτό η Κουμουνδούρου θα στηρίξει τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους που επέλεξε στο Λεκανοπέδιο και ειδικότερα τους: Γιάννη Σταθόπουλο (Αγία Παρασκευή), Δημήτρη Μπίρμπα (Αιγάλεω), Ακη Κατωπόδη (Βύρωνας), Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), Χρήστο Βρεττάκο (Κερατσίνι-Δραπετσώνα), Ηρακλή Γκότση (Νέα Ιωνία), Γιώργο Ιωακειμίδη (Νίκαια), Γιώργο Λαγουδάκη (Πέραμα), Σίμο Ρούσσο (Χαλάνδρι). Ας δούμε τι συμβαίνει στους υπόλοιπους δήμους που οι υποψηφιότητες φαίνεται ότι έχουν «κλείσει».

Μεγάλες πόλεις

Στη Λάρισα είναι δεδομένη η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, οδοντίατρου, Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε επίσης τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων. Στην Πάτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο πρόσωπο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Γιώργου Ρώρου.

Η υποψηφιότητά του έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου όταν ο Πάνος Σκουρλέτης επισκέφτηκε την πόλη και συνεδρίασε η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος. Στο Ηράκλειο της Κρήτης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα και ίσως να μη στηρίξει τον υποψήφιο των προηγούμενων εκλογών Η. Λυγερό. Στα Χανιά πάντως είναι σίγουρη η υποψηφιότητα και πάλι του Γιάννη Σαρρή.

Δήμοι Αττικής

Οι υποψηφιότητες τις οποίες θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δήμους της Αττικής είναι οι εξής:

■ Οδυσσέας Καμπόλης (Αχαρνές).

■ Ξένος Μανατογιάννης (Βριλήσσια).

■ Αιμιλία Τζίβα (Ν. Ηράκλειο). Πρόκειται για νέα υποψηφιότητα με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση.

■ Νικήτας Κανάκης (Παπάγου-Χολαργός). Επίσης πρόκειται για μια νέα υποψηφιότητα. Ο Νικήτας Κανάκης είναι ευρέως γνωστός ως πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.

■ Χρήστος Κοκοτίνης (Ηλιούπολη).

■ Γιώργος Κομματάς (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό).

■ Κώστας Κάβουρας (Ιλιον).

■ Σταύρος Κασιμάτης (Κορυδαλλός) και Γιώργος Καπλάνης (Αγία Βαρβάρα), δήμαρχοι που είναι πασοκογενείς.

Πελοπόννησος

Πλην του Γιώργου Ρώρου που θα είναι υποψήφιος στην Πάτρα, στο Ναύπλιο υποψήφιος θα είναι ο Τάσος Σαλεσιώτης. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα με αυτοδιοικητική εμπειρία αφού έχει διατελέσει δήμαρχος Αργολίδας, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Τρίπολη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Παυλή.

Στον Πύργο Ηλείας έχει γίνει μια επαφή με τον πρώην αντιδήμαρχο και αντινομάρχη Αντώνη Καραμπέλα που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και προτίθεται να κατέβει ως ανεξάρτητος, αλλά χωρίς να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμα. Στην Κόρινθο υποψήφιος θα είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Κώστας Κατεμής. Στη Σπάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Βαγγέλη Βαλιώτη.

Τα υπόλοιπα ονόματα

Στο Αγρίνιο υποψήφιος θα είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Τραπεζιώτης, ενώ στον Δήμο Μεσολογγίου φαίνεται πως θα κλείσει η υποψηφιότητα του Παυσανία Παπαγεωργίου, ο οποίος λέγεται ότι έχει γενικότερο έρεισμα στην πόλη και ειδικότερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στη Λιβαδειά υποψήφια θα είναι η νυν δήμαρχος, Γιώτα Πούλου. Στη Λαμία, οι προσπάθειες ανεύρεσης ενός δυνατού ονόματος που θα έχει γενικότερο αντίκτυπο στην Κεντροαριστερά δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς.

Στην Κοζάνη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Λευτέρη Ιωαννίδη, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Καρδίτσα και τον νυν δήμαρχο, Φώτη Αλεξάκο, ο οποίος έχει επίσης τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πηγαίνοντας στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στη Λευκάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Κώστα Δρακονταειδή. Στην Κέρκυρα υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό στην παρούσα φάση για το αν θα στηριχθεί ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Νικολούζος ή αν επιλεγεί κάποια άλλη υποψηφιότητα.

Το παιχνίδι των μεγάλων δήμων

Οπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τελευταίος ποιους θα στηρίξει στους μεγάλους δήμους της χώρας. Ηδη υπάρχει μια απίστευτη παραφιλολογία για τον Δήμο της Αθήνας, όπου η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει ένα πολύ καλό «χαρτί» ώστε να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις απέναντι στους Κώστα Μπακογιάννη και Παύλο Γερουλάνο. Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πάρα πολλά ονόματα, από τους μπασκετμπολίστες Φραγκίσκο Αλβέρτη και Δημήτρη Διαμαντίδη του Παναθηναϊκού έως τη... Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία διέψευσε τη συγκεκριμένη φημολογία.

Στις καθαρά πολιτικές υποψηφιότητες τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, θεωρώντας πιθανώς ότι η δυναμική, νεανική της παρουσία θα μπορούσε να διεμβολίσει τις άλλες υποψηφιότητες.

«Θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου ισχυρού, το οποίο θα εκφράζει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του χώρου μας με ανθρώπους που προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς», ανέφερε πριν από μερικές μέρες σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας πως ο υποψήφιος θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες.

Στον Δήμο Πειραιά τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα σε γενικότερο επίπεδο. Για πολλούς το αντίπαλον δέος που ακούει στο όνομα Γιάννης Μώραλης «παίζει» χωρίς αντίπαλο. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι στον Πειραιά που πιστεύουν ότι μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και μια καλή υποψηφιότητα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να κοντράρει τον νυν δήμαρχο.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τον Γιάννη Μπουτάρη, εκτός και αν δημιουργηθεί η έκπληξη της τελευταίας στιγμής, με το όνομα της Κατερίνας Νοτοπούλου να ακούγεται ως μια δυναμική υποψηφιότητα.

Υποψήφιοι στις περιφέρειες

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστοί οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα η Κουμουνδούρου έχει ήδη επιλέξει:

● Στην Αττική τη Ρένα Δούρου

● Στα Ιόνια Νησιά τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

● Στη Δυτ. Μακεδονία τον Θόδωρο Καρυπίδη.

● Στην Πελοπόννησο τον Γιώργο Δέδε.

● Στη Δυτική Ελλάδα τον Απόστολο Κατσιφάρα.

● Στην Ανατ. Μακεδονία τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα

● Στη Στερεά Ελλάδα τον Δημ. Αναγνωστάκη.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: