15.11.18

«Σχίσμα» στην Ιεραρχία...

Τα στρατόπεδα μετά τη συμφωνία Τσίπρα...

Συνέρχεται αύριο η Ιεραρχία στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου, προκειμένου να συζητηθεί εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων το...
κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το κοινό ανακοινωθέν του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, οι αντιδράσεις Μητροπολιτών και κληρικών ήταν πολλές

Η συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται να είναι θυελλώδης, καθώς τουλάχιστον τριάντα Μητροπολίτες, από τους 82 που θα μετάσχουν, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τους βασικούς άξονες της συμφωνίας.

Ποιοι Μητροπολίτες αντιδρούν στη συμφωνία
Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το κοινό ανακοινωθέν του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, οι αντιδράσεις Μητροπολιτών και κληρικών ήταν πολλές, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να επισπεύδει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Μεταξύ των Μητροπολιτών που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους είναι οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Σάμου Ευσέβιος, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, ο Μάνης Χρυσόστομος, ο Φλωρίνης Θεόκλητος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Σερρών Θεολόγος, ο Νέας Σμύρνης Συμεών, ο Κερκύρας Νεκτάριος, ο Εδέσσης Ιωήλ, ο Ζιχνών Ιερόθεος, ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο Παροναξίας Καλλίνικος, ο Λαγκαδά Ιωάννης, ο Χίου Μάρκος και ο Νέας Κρήνης Ιουστίνος.

Εντύπωση, ωστόσο, όπως έγραφε το Newpost, έχει προκαλέσει η σιωπή των Μητροπολιτών Μεσογαίας Νικολάου, που είναι εκ των πλέον σεβαστών Ιεραρχών της Εκκλησίας με λόγο και Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, καθώς και του Πατρών Χρυσοστόμου που είναι πρώτος εξ αριστερών του Αρχιεπισκόπου στη ΔΙΣ.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Πατρών Χρυσόστομος και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

«Απέναντι» στη συμφωνία και το Φανάρι
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ενημερώθηκε επισήμως, με αποτέλεσμα να εισπράξει την αγωνία ιερέων για τον τρόπο μισθοδοσίας και το νομικό τους καθεστώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου.

Ως εκ τούτου, απέναντι στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου στέκονται και οι Μητροπόλεις στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, οι οποίες ελέγχονται (είτε διοικητικά είτε μόνο πνευματικά) από το Φανάρι.

Σύνδεσμος Κληρικών: Η συμφωνία δεν θα περάσει από την Ιεραρχία
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, εκφράζουν τα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), που συνεδρίασαν την Τετάρτη.

Μιλώντας στο dogma.gr, o εκπρόσωπος Τύπου του Ι.Σ.Κ.Ε., Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, ανέφερε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους Ιεράρχες που έχουν ήδη εκφράσει την αρνητική τους άποψη. Όμως έχουμε εμπιστοσύνη και στο σύνολο της Ιεραρχίας ότι δε θα μας βάλουν σε περιπέτειες. Συνεπώς, εκτιμάμε η Ιεραρχία δε θα εγκρίνει την Παρασκευή τη συμφωνία» και πρόσθεσε: «Δεν ζητάμε διαφορετική μεταχείριση. Ζητάμε να παραμείνει το καθεστώς της μισθοδοσίας του κλήρου ως έχει.

Ο π. Γεώργιος επισήμανε επίσης τη δυσαρέσκεια του κλήρου για τον τρόπο που έγινε η ανακοίνωση: «Θα έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος να μας έχει προσεγγίσει. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά εντελώς αντίθετα δεν λάβαμε καμία απάντηση στην επιστολή που στείλαμε, ζητώντας να συμμετάσχουμε στην Διαρκή Σύνοδο της 9ης Νοεμβρίου. Η στάση αυτή μόνο ως έλλειμμα δημοκρατίας μπορούμε να την εκλάβουμε»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: