18.11.18

ΠτΒ: Υπόγειες, υπόκωφες αντιλήψεις ταύτισης και εναγκαλισμού πολιτείας–εκκλησίας...














«Τίποτα δεν είναι άκαιρο όταν έχει ωριμάσει, τόσο στη συνείδηση του κόσμου όσο και με όρους ιστορικούς. Όλοι γνώριζαν ότι...
καθώς θα πηγαίναμε στη συνταγματική αναθεώρηση θα έμπαινε ένα ζήτημα το οποίο αφορά τις σχέσεις κράτους–εκκλησίας, διακριτών ρόλων κλπ» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τη σχέση κράτους–εκκλησίας.

«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι αυτά τα θέματα δεν είναι ανάγκη να τα θίξει η πρόταση των πενήντα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη δομή του Συντάγματος, άρα να μην υπάρξει καμία συζήτηση για το άρθρο 3, δηλαδή να μείνουν όλα ως έχουν, καθώς είναι θέματα νομοθεσίας που μπορεί να τα προσεγγίσει και να τα λύσει η πολιτεία. Τώρα λένε ότι ναι, με νομοθέτηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου.

Η συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα διότι αποκαλύπτει και αντιλήψεις οι οποίες είναι στα όρια του θεοκρατικού, ακραίων κύκλων μέσα στην εκκλησία. Αυτά τα γνωρίζουμε πολύ καλά, θυμηθείτε τι είχε γίνει με εμένα όταν προ διετίας είπα πως θα έπρεπε να δούμε με σύγχρονο τρόπο το πώς η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και ότι δεν μπορεί να είναι μια χώρα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», λόγω της φοβίας που δημιούργησε η ίδια η κρίση και λόγω της πίεσης που υπήρξε στην κοινωνία» σημείωσε ο Ν. Βούτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό των κληρικών, ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι μπορεί να οξύνει τα πράγματα. «Ταυτόχρονα όμως θα τα διευκρινίσει, θα τα ξεκαθαρίσει και παράλληλα θα βοηθήσει και την ιεραρχία της εκκλησίας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακριτά όρια μέσα στα οποία, με την επικουρία και τη βοήθεια της πολιτείας, θα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της χωρίς οχλήσεις. Θα πρέπει να αντιληφθούν αυτό που και ο Μακαριότατος έχει τονίσει, ότι δηλαδή ο καθένας στα του οίκου του κι από εκεί και πέρα να υπάρχει βοήθεια, αλληλεγγύη στην πράγματι έντονη κοινωνική δραστηριότητα και συνεισφορά που έχει η εκκλησία.

Άλλωστε και για το μισθολογικό, για όσο διάστημα χρειαστεί για να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των απολαβών που μπορούν να υπάρχουν από την κοινή αξιοποίηση της περιουσίας, υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση και την πολιτεία γενικότερα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρχει κάλυψη όλου του ποσού.

Αυτό που εκδηλώνεται από κάποιους δεν είναι δυσπιστία, είναι υπόγειες, υπόκωφες αντιλήψεις ταύτισης και εναγκαλισμού πολιτείας–εκκλησίας. Αισθάνονται κάποιοι πως κάποια θεμέλια, όπως το εννοούν αυτοί, που έχουν φονταμενταλιστικό χαρακτήρα, μετακινούνται» υπογράμμισε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στην avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: