20.11.18

Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την αύξηση...












...των θέσεων παρέδρων και εισηγητών στο Ελεγκτικό Συνέδριο...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά...
δύο οι θέσεις των παρέδρων και κατά οκτώ οι θέσεις των εισηγητών στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αναλυτικότερα, στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αύξηση των θέσεων στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου διατάγματος, η αύξηση αυτή των θέσεων των δικαστών κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη, λόγω της αυξανόμενης συσσώρευσης των υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακόμη, αναφέρεται ότι οι θέσεις των δυο παρέδρων θα πληρωθούν μετά το 2026 και οι οκτώ θέσεις των εισηγητών από το 2019 και μετά, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν αποσπάσεις δικαστών. Κατόπιν αυτού το διάταγμα δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την υπ΄ αριθμ. 218/2018 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κρίθηκε νόμιμο. Οι σύμβουλοι της Επικρατείας στη γνωμοδότησή τους σημειώνουν ότι τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων δεν πρέπει να φέρουν χειρόγραφες προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρει το ΣτΕ, το σχέδιο έχει πολλές χειρόγραφες προσθήκες και διορθώσεις, οι οποίες φέρουν μονογραφές δυο εκ των υπουργών που το προτείνουν. Όμως, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι διορθώσεις και οι προσθήκες αυτές είναι «κατ΄ εξαίρεση ανεκτές».

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: