17.11.18

Μέι... Day...


Στην Rolls-Royce επικρατεί αναβρασμός. Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης του κολοσσού της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στο φόντο των εξελίξεων στο ζήτημα του Brexit, το...
οποίο κορυφώθηκε από την Παρασκευή, με την είδηση ότι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις που απαιτούνται για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Τερέζα Μέι ως ηγέτη του κόμματος, έχουν συγκεντρωθεί.

Εταιρίες όπως η Rolls-Royce φοβούνται ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί και η γραφειοκρατία θα μπορούσαν να απειλήσουν την έγκαιρη παράδοση χιλιάδων εξαρτημάτων από τα οποία εξαρτώνται εάν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία στις 29 Μαρτίου.


Ανάλογες ανησυχίες έχουν και οι ξένες εταιρείες που έχουν υποδομές στην Βρετανία. «Η πολιτική κατάσταση παραμένει αβέβαιη» ανέφερε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Το εργοστάσιο των οχημάτων Mini της BMW στην Οξφόρδη αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής παραγωγής οχημάτων της Βρετανίας, όπου πέρυσι κατασκευάστηκαν σχεδόν 220.000 οχήματα.

Ακόμη και η βαθιά βρετανική παράδοση της κουλτούρας στοιχηματισμού κλονίστηκε από τα νέα για την πρόταση μομφής, με ένα γραφείο, το William Hill, να αναστέλλει τα στοιχήματα για το πότε θα αποχωρήσει η Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία. «Μετά τη συνέντευξη Τύπου αργά χθες, σκεφτήκαμε ότι μάλλον η Τερέζα έσωσε τη θέση της, αλλά αυτό ίσως να μην ισχύει πλέον», ανέφερε ο πρόεδρος της William Hill Ρούπερτ Άνταμς μετά τα νέα για την πρόταση μομφής.

Η αναταραχή στον επιχειρηματικό κόσμο είναι εύλογη. Διότι ναι μεν η εσωκομματική κρίση στους Τόρις είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης πολιτικής διαμάχης για τον τρόπο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, με αφορμή το κείμενο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες - το οποίο οδήγησε αμέσως μετά στην παραίτηση πέντε υπουργών μέσα σε μια μέρα, παρά το γεγονός ότι ένα 24ωρο πριν είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο - αλλά, αντικειμενικά, θα πυροδοτήσει με τη σειρά της νέες εξελίξεις, μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

Παρά το γεγονός ότι, στην περίπτωση που χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής της ομάδας, η Μέι θα παραμείνει τυπικά πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας στους Τόρις, ωστόσο, είναι εύλογο, πως θα έχει αποδυναμωθεί πολιτικά και δεν θα μπορέσει να προχωρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Τα σενάρια

Όπως σημειώνει το Politico, εάν η Μέι χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία της στο κόμμα, θα ακολουθήσει η διαδικασία διαδοχής. Οι υποψήφιοι απαιτούν από δύο βουλευτές να τους υποστηρίξουν. Εάν προκύψουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι, θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναληπτικών ψηφοφοριών (πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη) μέχρι να απομείνουν μόνο δύο υποψήφιοι. Τότε τον λόγο έχει η κομματική βάση που καλείται να επιλέξει τον νέο ηγέτη, μετά από μια περίοδο προεκλογικής εκστρατείας, η οποία συνήθως διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Όμως, επειδή απομένουν μόλις λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες μέχρι το Brexit, τότε, είτε το κόμμα θα χρειαστεί να επιταχύνει τη διαδικασία είτε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει χρονική επέκταση στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Το Politico εκτιμά ότι είναι ευκολότερο να «λυγίσουν» οι κομματικοί κανόνες από το να επιτευχθεί ομοφωνία για επέκταση των διαπραγματεύσεων από όλα τα μέλη της ΕΕ, οπότε, το πρώτο σενάριο είναι πιθανότερο.

Οι Τόρις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν, να ενωθούν πίσω από έναν μόνο υποψήφιο, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Ωστόσο, δεδομένης της βαθιάς διαίρεσης στο κόμμα, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που θα μπορούσε να εμπνεύσει την κοινή εμπιστοσύνη για ενότητα. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η πολιτική επιθεώρηση, μόνο με καινούργια ηγεσία στους Συντηρητικούς και νέο πρωθυπουργό θα μπορεί να επανέλθει η συζήτηση στο πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Εκτιμά επίσης, ότι είναι πιθανό, πως ο νέος πρωθυπουργός θα είναι περισσότερο πιστός στο Brexit από την Μέι. Από την άλλη, αυτός ο ηγέτης, είναι αμφίβολο αν θα κατάφερνε να αποσπάσει μια ουσιαστικά διαφορετική συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Η ΕΕ έχει δείξει μηδενική επιθυμία στο να υπαναχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της.

Αυτό θα μπορούσε να επαναφέρει μια κατάσταση μη συμφωνίας για το Brexit και τα πράγματα θα περιπλέκονταν άσχημα. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμά το Politico, Βρετανία και ΕΕ θα προσπαθούσαν σχεδόν σίγουρα να καταλήξουν σε αρκετές «μίνι συμφωνίες» για την προστασία ζωτικών υπηρεσιών όπως τα αεροπορικά ταξίδια. Ωστόσο, οι υποστηρικτές μιας συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ επισημαίνουν, πως το σενάριο σκληρού Brexit, με αντικατάσταση της Μέι, θα αντιμετωπίσει την πιθανότητα μιας συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης και Συντηρητικών βουλευτών, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει το νέο πρωθυπουργό με τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: