11.11.18

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ο άγιος του real estate...


Η διαφύλαξη αλλά και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι οικονομικές σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας απασχολούν τον κ. Ιερώνυμο από το 1981 που εκλέχτηκε μητροπολίτης. Η ενασχόλησή του αυτή τού στέρησε την...
εκλογή το 1998, αλλά η επιμονή του φαίνεται ότι τώρα δικαιώνεται

Παρουσιάζοντας τους δύο μητροπολίτες που τον συνόδευαν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε τον μητροπολίτη Πατρών που παραβρισκόταν με την ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου και τον μητροπολίτη Ιωαννίνων ως υπεύθυνο οικονομικών.

«Είναι έμπειρος κληρικός με πολλή δραστηριότητα», είπε για τον δεύτερο, τον οποίο χαρακτήρισε «τσάρο της οικονομίας μας -μη γελάσετε- ο οποίος βρίσκεται πάντοτε σε αδιέξοδο. Τον πήρα μαζί μου σήμερα και διότι είναι αρμόδιος στον χώρο μας, αλλά και να του δώσουμε λίγα φτερά, διότι κάθε μέρα μού παραπονείται ότι δεν πηγαίνουμε καλά οικονομικά».


Από τη συνάντηση του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ


Αξιοσημείωτη η παραδοχή ότι από τη συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας ο προκαθήμενος της δεύτερης προσδοκά κυρίως οικονομικά οφέλη. Αλλά ο χαρακτηρισμός «τσάρος» που προσέδωσε με τόση ευρύτητα καρδιάς στον στενό του συνεργάτη ο κ. Ιερώνυμος ταιριάζει πρώτα απ’ όλα στον ίδιο. Η διαδρομή του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, που κοντεύει να συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες, έχει σημαδευτεί κυρίως από σχεδιασμούς και πρωτοβουλίες για τα οικονομικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία.

Μπορεί κανείς να προσάψει πολλά στον αρχιεπίσκοπο, αλλά θα είναι άδικος όποιος πει ότι ο κ. Ιερώνυμος αλλάζει τις πάγιες απόψεις του ή ότι προσαρμόζει τις θέσεις του ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση. Από τη στιγμή που εκλέχτηκε στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, το 1981, ειδικεύτηκε στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και μ’ αυτό εξακολουθεί να ασχολείται κατά κύριο λόγο μέχρι σήμερα.

Μπορεί το βιογραφικό του να μην περιλαμβάνει οικονομικές ή νομικές σπουδές -σπούδασε στη Φιλοσοφική (Αρχαιολογικό Τμήμα) και τη Θεολογική Σχολή-, αλλά με τα χρόνια εξελίχθηκε σε εξαιρετικό γνώστη αυτού του ζητήματος, το οποίο βαραίνει επί δεκαετίες, αν όχι αιώνες, τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Ψαρρά, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: