14.11.18

Tο δόγμα BlitzKrieg...

Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του προφίλ αυτής της τακτικής παραπέμπει σε ένα χαώδες BlitzΚrieg. Στόχος των κυβερνητικών αναλυτών η σταθεροποίηση της...
δημοσκοπικής διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν από το Μαξίμου περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα συμβάλουν στη λήψη της τελικής απόφασης από τον Αλέξη Τσίπρα για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Δηλαδή, το εάν η κάλπη θα στηθεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν θα επιλεγούν τριπλές εκλογές των Μάιο, ή αν θα εξαντληθούν τα συνταγματικά περιθώρια έτσι ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου θυμίζει λίγο «Πυρετό το Σαββατόβραδο». Επί της ουσίας επιχειρείται η πλήρης αποδόμηση του συστήματος με λογική 4ης Διεθνούς (αποσταθεροποίηση εκ των έσω), χωρίς όμως σχέδιο αναδόμησης. Σε αυτό το σημείο οικοδομείται το προφίλ της «μεγάλης συμμαχίας της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας - Αριστεράς» η οποία στήνεται επάνω στο πολιτικό πτώμα του γερμανικού SDP, του ανύπαρκτου και δομικά γαλλικού σοσιαλισμού, του ιταλικού Κέντρου που πάσχει από αναπνευστική δυσχέρεια. Επιχειρείται δε και ένα είδους φλερτ με τον ισπανό Σάντσεθ, ο οποίος δεν βλέπει με καλό μάτι αυτή τη διαδικασία (τουλάχιστον προς το παρόν). Όλα τα παραπάνω διαλύουν ψυχολογικά τη Φώφη Γεννηματά την οποία κανείς πλέον δεν προσκαλεί στα ευρωπαϊκά πολιτικά γκαλά, αλλά τα νεύρα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ προφανώς και δεν απασχολούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Άρα μικρό το κακό.

Μόνον που αυτή η σοσιαλδημοκρατική - αριστεροσοσιαλιστική πιρουέτα πρέπει να αφήνει ασυγκίνητους τους συνηθισμένους πια και ψυλλιασμένους έλληνες μικρομεσαίους. Τουλάχιστον δεν έχει αποτυπωθεί στατιστικά ένα πειστικό πολιτικό ρεύμα.

Στη Δεξιά παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ως προς τα «πολιτικά κουφώματα» της πολυεπίπεδης πολυκατοικίας.

Αντίθετα στη Δεξιά παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ως προς τα «πολιτικά κουφώματα» της πολυεπίπεδης πολυκατοικίας. Δεν έφθανε η καταλυτική για τα πράγματα συμμαχία του Κυριάκου Βελόπουλου με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, η οποία έπεται της κίνησης Μπαλτάκου - Δημήτρη Καμμένου, έχουμε τώρα στα κεντροδεξιά και την κίνηση Αντώναρου η οποία φιλοδοξεί να διαδραματίσει και εκλογικό ρόλο. «Αναμένουμε τους δυσαρεστημένους δεξιούς» (Καραμανλικούς θέλει να πει, αλλά δεν το διατυπώνει ευθαρσώς). Όσο για τον ίδιο τον Καραμανλή εκφράζεται με γρίφους. Είναι δύσκολη η θέση του και ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί.

Όταν, λοιπόν, ο Μίμης Ανδρουλάκης δηλώνει με στόμφο «Ο Τσίπρας παίζει μόνος του μπάλα, αλλά το ζήτημα είναι να βλέπει δίχτυα» κάτι πρέπει να ξέρει. Βεβαίως ο πρωταρχικός του στόχος είναι η προώθηση του νέου του βιβλίου και όχι η στρατηγική του πρωθυπουργού, αλλά ο Μίμης θήτευσε στα έδρανα της τάξης όπου δίδασκε ο Φλωράκης. Άρα κάτι ξέρει παραπάνω. Ο Κοτζιάς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν κατάφερε να διασφαλίσει τη συμμετοχή του σε αυτό το «σεμινάριο» και ιδού τα αποτελέσματα.

Τι θέλει να πει, λοιπόν, ο Μίμης Ανδρουλάκης. Πως ο Τσίπρας είναι καλός ντριπλαδόρος; Πως κινείται στη «Μεσαία Γραμμή» καθηλώνοντας τον Μητσοτάκη σε άμυνα; Πως στην πλάτη της φανέλας του έχει το νούμερο 9, αλλά είναι άσφαιρος όταν φθάνει στην τελική προσπάθεια; Πως δεν έχει ικανό συμπαίκτη για να του πασάρει την κρίσιμη στιγμή;

Οι εγκέφαλοι που υιοθέτησαν το δόγμα BlitzKrieg για τη χειμερινή εφόρμηση του Μαξίμου αντιλήφθηκαν πως είναι δυνατόν να επαναληφθεί το αδιανόητο, όπως τότε στο ανατολικό γαλλικό μέτωπο επί της γραμμής Μαζινό.

Να υποθέσουμε πως οι εγκέφαλοι που υιοθέτησαν το δόγμα BlitzKrieg για τη χειμερινή εφόρμηση του Μαξίμου αντιλήφθηκαν πως είναι δυνατόν να επαναληφθεί το αδιανόητο, όπως τότε στο ανατολικό γαλλικό μέτωπο επί της γραμμής Μαζινό. Όταν ανέμεναν τα γερμανικά τανκς από μπροστά, αλλά αιφνιδίως τα είδαν να τους σημαδεύουν από πίσω. Μήπως τελικά η σχολή «γιουρούσι - αχταρμάς» ταιριάζει στην ψυχολογία του μεταμνημονιακού έλληνα αριστεροδεξιού μικρομεσαίου; Οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου θα είναι κομβικής σημασίας. Μέχρι τότε το θέαμα θα είναι διασκεδαστικό. Θα έχουμε και υποψήφιο δήμαρχο για την Αθήνα «που δεν ξέρει να χάνει». Να κερδίζει ξέρει;..

Νίκος Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: