17.12.18

Συμφωνία Πρεσπών: Πλειοψηφία 149 ή 153;



Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το προεκλογικό εναρκτήριο λάκτισμα. Εθεσαν τα πρώτα διλήμματα, έδειξαν δρόμο σκληρής πόλωσης και...
οριοθέτησαν στόχους και στρατηγικές στην – μακρά ή λιγότερο μακρά – πορεία προς την κάλπη. 
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Πάνος Καμμένος μπήκαν «σφήνα», αναδεικνύοντας αμφότεροι από την πλευρά τους τα βαρίδια και τους πολιτικούς εγκλωβισμούς των δύο βασικών μονομάχων. Και σ’ αυτό το κάδρο το επόμενο ραντεβού δίνεται στα μέσα Ιανουαρίου για τον νέο, και πλέον καθοριστικό ίσως, γύρο μιας εξαιρετικά σκληρής, έως τοξικής, αναμέτρησης.

Πολιτική αρένα αυτού του ραντεβού θα αποτελέσει η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει καταστεί ήδη καταλύτης των εκλογικών εξελίξεων. Και επί του συγκεκριμένου καταλύτη θα παιχτεί όλο το πυρετώδες παρασκήνιο του επόμενου μήνα – ενός μήνα, παραδοσιακά χαλαρού λόγω εορταστικής ραστώνης, αλλά που στην παρούσα συγκυρία εμπεριέχει υψηλό βαθμό πολιτικού βρασμού.

Κεντρικό ζητούμενο και για τις δύο πλευρές, για διαμετρικά αντίθετους λόγους στην καθεμία, παραμένει βεβαίως το εάν και σε ποιά έκταση συγκροτείται η απόλυτη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Είναι μια κύρωση που μπορεί να γίνει και με σχετική πλειοψηφία όπως κάθε απλός νόμος του κράτους, γεγονός το οποίο δεν παραλείπουν να επισημαίνουν το τελευταίο διάστημα αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι αυτό όμως αυτό το προσφιλές πολιτικό σενάριο για το Μαξίμου, όπως δεν είναι και για τον διεθνή παράγοντα που επιδιώκει σαφώς την ευρύτερη δυνατή πολιτική δέσμευση της Ελλάδας στην συμφωνία.

Έχουν «κλειδώσει» οι 149

Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς και μηνύματα, και παρά την κυβερνητική αυτοπεποίθηση, ο αριθμός των 151 βουλευτών δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί δεδομένος. Στην πραγματικότητα, η κυβερνητική «αρηθμητική» ξεκινά από την βάση ότι υπάρχουν 149 κλειδωμένοι ψήφοι υπέρ της συμφωνίας, και από εκεί και πέρα ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από μια σειρά σύνθετων παραγόντων, αλλά και διαπραγματεύσεων. Στους 149 προσμετρώνται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, η Κατερίνα Παπακώστα, και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Πέραν τούτων, το «κλειδί» για την υπέρβαση του ορίου των 150, το κρατά κατά κύριο λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού και την επαναβεβαίωση της θετικής προσέγγισης στην συμφωνία των Πρεσπών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο συναγερμός περί της αμφιθυμίας Θεοδωράκη θεωρείται ότι έληξε. Οπως επίσης θεωρείται ότι τόσο ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσουν την συμφωνία μαζί με τον Σπύρο Δανέλλη ανεβάζοντας την πλειοψηφία στους 152.

Ομως, ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει κλείσει όλες τις χαραμάδες. Στην χθεσινή συνέντευξή του στο «Εθνος» δήλωσε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε λύση», αλλά εάν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά των Σκοπίων στο πεδίο των συνταγματικών αλλαγών «τότε προφανώς δεν υπάρχει συμφωνία». Την ίδια ώρα, δε, από το στρατόπεδο της Σεβαστουπόλεως δεν αποκρούονται οι πληροφορίες που φέρουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να εξετάζει εξίσου σοβαρά με την υπερψήφιση της συμφωνίας και το ενδεχόμενο του «παρών» ή της αποχής.

Στην ΝΔ ο Θεοχάρης;

Στην άλλη όχθη, εκείνη της ΝΔ, φαίνεται να περνά την ίδια ώρα κι ένας ακόμη από τους βουλευτές που θεωρείτο κοντά στην υπερψήφιση των Πρεσπών. Ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, παρ’ότι έχει εξ αρχής δηλώσει θετικός προς την συμφωνία, στην χθεσινή του συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» είπε ότι πλέον «έχει δεύτερες σκέψεις» και ότι «θα ήθελε να ειναι στην επόμενη Βουλή» και «πολιτικά βρίσκεται πιο κοντά σ’ αυτά που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Οι δε πληροφορίες λένε πως ο Χάρης Θεοχάρης  βρίσκεται κοντά και σε μια θέση των ψηφοδελτίων της ΝΔ μετά το άδοξο τέλος που είχαν οι συζητήσεις τόσο για επιστροφή του στο Ποτάμι όσο και για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφος Θεοχαρόπουλου

Παραπλεύρως του Χάρη Θεοχάρη, ωστόσο, βρίσκεται και η επίσης μετέωρη ακόμη ψήφος του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών εάν ο πρωθυπουργός δεσμευτεί ότι θα πάει αμέσως σε εκλογές. Οι σχέσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου όμως με το ΚΙΝΑΛ βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, λόγω της υποβάρθμισης της ΔΗΜΑΡ στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Και, κατά ορισμένες πλευρές τουλαχιστον, ένα ενδεχόμενο μήνυμα για πιθανές εκλογές τον Μάιο ίσως αποδειχθεί αρκετή για να οριστικοποιήσει την θετική του ψήφο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η πλειοψηφία των Πρεσπών θα φθάσει στους 151, κι εάν εν τέλει υπερψηφίσουν και οι τρεις του Ποταμιού στους 153. Ολα αυτά ωστόσο θα κριθούν στο θερμό παρασκήνιο του επόμενου ενάμισυ μήνα. Το οποίο είναι προφανές ότι θα περιλαμβάνει και ζυμώσεις με δυναμική αλλαγής του σημερινού κοινοβουλευτικού χάρτη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: