16.12.18

Ο ΠΑΟΚ του 2019 έχει να αποδείξει περισσότερα απ' όσα περίμενε...

O φετινός ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν με αρκετές φιλοδοξίες. Ίσως τις μεγαλύτερες που είχε ποτέ στην ιστορία του... Φυσικά, όλοι στην «ασπρόμαυρη» οικογένεια ήταν...
πεισμωμένοι και αποφασισμένοι να κατακτήσουν το εγχώριο πρωτάθλημα, προσπαθώντας να σβήσουν τις παρενέργειες από τον τρόπο που χάθηκε το περσινό.

Επειδή, όμως, η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας στους προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ, αμέσως και εξαρχής το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε εκεί. Η Lady Hope είδε τον ΠΑΟΚ να δίνει τη δέουσα σημασία σε εκείνες τις υποχρεώσεις και αυτό «βρήκε αντανάκλαση» και πάνω στα γρασίδια.

Μάλιστα, μέχρι τον επαναληπτικό στα play off του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπενφίκα, ο ΠΑΟΚ είχε δικαίως συγκεντρώσει θετικότατα σχόλια από σχεδόν όλους, και για τις σημαντικές προκρίσεις επί της Βασιλείας και της Σπαρτάκ Μόσχας, και για τις εμφανίσεις που είχαν πραγματοποιήσει οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου απέναντι σε αντιπάλους με γνωστό όνομα στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Εκείνες τις (καλοκαιρινές) ημέρες η λέξη Ευρώπη ήταν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες σύσσωμου του οργανισμού ΠΑΟΚ. Εξάλλου, η πρώτη συμμετοχή στην ιστορία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ απείχε μόλις 90 λεπτά, και μάλιστα σε επαναληπτικό στο «καμίνι» της Τούμπας...

Ακόμα και όταν επήλθε ο αποκλεισμός από την Μπενφίκα με το οδυνηρό εντός έδρας 1-4, η κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ άφηνε ανοιχτό το δρόμο για πρόκριση στη φάση των 32. Αν, μάλιστα, η Τσέλσι έκανε το καθήκον της απέναντι σε όλους, οι Θεσσαλονικείς μπορούσαν να τα καταφέρουν απέναντι στην Μπάτε Μπορίσοφ και τη Βίντι.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, ορμώμενοι από την καλοκαιρινή παρουσία του ΠΑΟΚ, οραματίζονταν και μία πορεία τουλάχιστον μέχρι τους 16 του δεύτερου σε ιεραρχία διασυλλογικού θεσμού της ΟΥΕΦΑ.

Αυτά όλα, όμως, στη θεωρία. Γιατί στην πράξη ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε απογοητευτικότατος. Μία νίκη και πέντε ήττες. Μία πορεία που ώθησε τους αντιπάλους οπαδούς να ειρωνευτούν, ακόμα και να χλευάσουν σε σχετικά έντονο βαθμό. Οι καλοπροαίρετοι ουδέτεροι, δε, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν αυτό που έβλεπαν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα των αγώνων του ΠΑΟΚ.

Το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι καλό, ούτε όσον αφορά την πλειονότητα των φίλων του «δικέφαλου του Βορρά». Μπορεί να το καταλάβει κάποιος πολύ εύκολα ακούγοντας υποστηρικτές του ΠΑΟΚ στα ραδιόφωνα, διαβάζοντας τα μέσα ενημέρωσης που είναι φιλικά διακείμενα προς την ομάδα της Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας στις έντονες αποδοκιμασίες στο ημίχρονο του αγώνα με την Μπάτε Μπορίσοφ την Πέμπτη το βράδυ.

Και σε τέτοιες περιπτώσεις, σημαντικές επιτυχίες άμεσων αντιπάλων όπως ο θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της Μίλαν επηρεάζουν ακόμα περισσότερο εκείνη την πλευρά στην οποία τα πράγματα δεν πήγαν καλά...

Εδώ προκύπτουν δύο ρεαλιστικά ενδεχόμενα: ή ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει αυτό το τρίμηνο σε διπλές υποχρεώσεις, άρα πρόκειται για μια ομάδα υπερεκτιμημένη, ή δεν έδωσε συνειδητά τη δέουσα σημασία επειδή φοβόταν περαιτέρω επιβάρυνση. Δηλαδή, είτε «δεν το έχει», είτε «επέλεξε να μη το ρισκάρει».

Για το πρώτο, δεν συνηγορεί η εικόνα του τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν ισχύει το δεύτερο, κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως δύο επιπλέον αγώνες τον Φεβρουάριο θα επιβάρυναν σε τόσο σημαντικό βαθμό την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να επιστρέψει στην εγχώρια κορυφή.

Η περσινή ΑΕΚ, και το πρωτάθλημα πήρε, και στην Ευρώπη προχώρησε. Διατηρώντας για πολλούς μήνες υψηλά στάνταρ απόδοσης. Αποκλείστηκε, δε, στα νοκ άουτ από την Ντιναμό Κιέβου καθαρά από θέμα συγκυριών και ενώ κέρδισε κατά γενική ομολογία τις εντυπώσεις στον αγωνιστικό χώρο (ειδικά στο Κίεβο). Ο ΠΑΟΚ ούτε στην Ελλάδα «βγάζει μάτια» φέτος...

Στο υπόλοιπο της σεζόν, που πλέον περιλαμβάνει μονάχα εγχώριες υποχρεώσεις, ο ΠΑΟΚ οφείλει να δώσει απαντήσεις. Να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Να εναρμονίσει τη βαθμολογική του θέση με την απόδοσή του.

Πρωτίστως, για να διασφαλίσει το σημαντικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα και να κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Και ταυτόχρονα να πείσει, και τους φίλους του (που μοιάζουν στο σήμερα αρκετά προβληματισμένοι), και τους ουδέτερους παρατηρητές των δρώμενων, πως όντως είναι μια πολύ καλή ομάδα που δικαίως κατακτάει τον τίτλο.

Το να πάρει το πρωτάθλημα με την εικόνα που έχει έως τώρα, φέρ΄ειπείν, το μόνο που θα κάνει θα είναι να δώσει περαιτέρω τροφή σε μία φιλολογία που κάθε άλλο παρά η καλύτερη δυνατή για την υστεροφημία του είναι.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία δεν φέρνει νίκες, αλλά κάνει αυτές (όταν έρχονται) προϋπόθεση για μεγαλύτερη καταξίωση και σημαντικότερο εκτόπισμα.

Η Lady Hope πιστεύει ακόμα πως ο συγκεκριμένος ΠΑΟΚ έχει αρκετές δυνατότητες. Σίγουρα παραπάνω από αυτές που δείχνει εδώ και μήνες. Το ζήτημα είναι γιατί δεν το αποδεικνύει αυτό μέσα στα γήπεδα. Αυτό, όμως, είναι δικό του πρόβλημα.

Χρόνος για αλλαγή του κλίματος προφανώς και υπάρχει. Ο ΠΑΟΚ του πρώτου μισού του 2019 καλείται, κυρίως, να σβήσει τον προβληματισμό που έχει «γεννοβολήσει» ο ΠΑΟΚ του δεύτερου μισού του 2018.

Τότε, αυτό θα αρκεί, και για να πάει ο πολυπόθητος τίτλος της Σούπερ Λιγκ στη Μακεδονία και οι φίλοι του να το χαρούν δίχως αστερίσκους και κάθε λογής μαγκώματα. Ο ΠΑΟΚ του 2019, έτσι όπως τα έχει καταφέρει ο ίδιος..., έχει να αποδείξει περισσότερα από όσα περίμενε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: