5.12.18

Το βίντεο με τις δηλώσεις Ζάεφ...

...για «μακεδονική» μειονότητα και γλώσσα...

Αποδομεί τις διευκρινιστικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σχετικά με τα περί «μακεδονικής» γλώσσας και μειονότητας, το βίντεο μέσα από τη Βουλή της γείτονος που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σε αυτό, ακούγεται ο Ζόραν Ζάεφ, να μιλά για...
«Μακεδόνες» στην Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται την μακεδονική γλώσσα, δηλώσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και προκάλεσαν ακόμα και την παρέμβαση Νίμιτς.

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι' αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη Βουλή το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, απαντώντας σε βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO που ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

«Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Νωρίτερα, τo  βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA επικοινώνησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της πΓΔΜ, Mile Bosnjakovski ο οποίος δήλωσε για το Σκοπιανό:

«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά τον πολιτικό σάλο που προκλήθηκε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιχείρησε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Ζάεφ, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των λεγόμενων του κ. Ζάεφ. Επίσης διαβεβαίωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας όπως το ποιες γλώσσες θα διδάσκονται στα σχολεία. 

Την ίδια ώρα, η ρητορική υψηλών τόνων του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να βγαίνει έξω από τα όρια της Συμφωνίας των Πρεσπών και να πατάει «κόκκινες γραμμές». 

Ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί και το γεγονός πως το Σκοπιανό είναι ένα θέμα που είναι «καυτό» στο εσωτερικό, λόγω και των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, σήμερα, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6 FM», ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, ζήτησε την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει του άρθρου 19...

Δεν υπάρχουν σχόλια: