14.12.18

Άλλο αποφυλάκιση...



...και άλλο η αθώωση...

Κατανοητή η αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Μ. Δημητρακόπουλου, για την υπόθεση του χρυσού. Κάθε συνήγορος έχει χρέος να υπερασπιστεί τον πελάτη του για όποια πράξη κι αν αυτός κατηγορείται. Κατά συνέπεια είναι λογικό το...
γεγονός ότι ο δικηγόρος δήλωσε για την υπόθεση ότι πρόκειται περί πλάνης.

Ο κ. Δημητρακόπουλος έσπευσε να ψέξει τον πρωθυπουργό, ο οποίος σχολίασε εκείνους που μέσα στην κρίση εκμεταλλεύτηκαν με υπερκέρδη την απελπισία πολιτών που έφτασαν στο σημείο να πουλήσουν τα λιγοστά πολύτιμα αντικείμενα τα οποία διέθεταν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

Αν διαβάσει βέβαια κανείς το βούλευμα άρσης της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, όπου περιγράφονται οι πράξεις και εντοπίζονται «ισχυρές ενδείξεις ενοχής», θα διαπιστώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα παραπάνω από όσα διαπίστωσε ο εισαγγελέας και στη συνέχεια το δικαστικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα αναφέρει το βούλευμα:

Γίνεται, αντιληπτό, ότι στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία, βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηριζόμενοι από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μέσω παρανόμων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν, αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας. Επ' αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως, η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε (σ.σ. με Νόμο) να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο.

Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δράσεως των προσφευγόντων κατηγορουμένων, προέκυψε ότι αυτοί προέβησαν σε συγκρότηση και εν συνεχεία ένταξη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα εγκληματική οργάνωση, η οποία επιδιώκει την διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων με οικονομικό όφελος, και δη αυτά της λαθρεμπορίας και της τοκογλυφίας, όπως ειδικότερα αναλύθηκε ως άνω. Πλην όμως, τα προκύψαντα θέματα, οι προβληματισμοί και οι αμφιβολίες που ανέκυψαν σχετικώς με τις διαδικασίες και την νομιμότητα της εξαγωγής του χρυσού από την Χώρα και ειδικότερα αναφορικώς με το ερειδόμενο ζήτημα, εάν η εξαγωγή του χρυσού, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, αποτελεί τελωνειακή παράβαση και όχι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, επιδέχονται επιλύσεως μόνον κατά την διάρκεια της κυρίας ανάκρισης.

Ως εκ τούτου, και καθώς άπαντες οι προσφεύγοντες διαθέτουν μόνιμη και σταθερή διαμονή στην ημεδαπή, θα πρέπει να αντικατασταθεί η προσωρινή τους κράτηση με τους περιοριστικούς όρους α)της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους άπαξ εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και β) της απαγόρευσης εξόδου τους από την Χώρα.

Άντα Ψαρρά

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: