9.12.18

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η βελγική κυβέρνηση...














Σοβαρή κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο έχει πυροδοτήσει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, καθώς το...
συγκυβερνών εθνικιστικό κόμμα έδωσε τελεσίγραφο ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό, αν οι Βρυξέλλες το εγκρίνουν, όπως έκανε το κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, που θα συμμετάσχει στην ειδική σύνοδο στο Μαρακές για το Σύμφωνο, απαντά με ανασχηματισμό και συνέχιση της κυβέρνησης ακόμη και με μειοψηφικό σχήμα.

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε με στόχο την εξεύρεση διεξόδου από την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει το Σύμφωνο, απέτυχε να γεφυρώσει τις διαφωνίες και οδήγησε σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου το Σάββατο το βράδυ. Μία του Μισέλ και μια άλλη του αρχηγού του φλαμανδικού N-VA.

«Αν δεχθούμε να παραγκωνιστούμε (…) δεν θα κρατήσουμε ποτέ τη θέση μας. Αν δεν έχουμε φωνή σε αυτή την κυβέρνηση (…) είναι μάταιο να συνεχίσουμε», δήλωσε ο ηγέτης των Φλαμανδών εθνικιστών Μπαρτ ντε Βεβέρ σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο.

Αν ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναχωρήσει την Κυριακή για το Μαρόκο για να εγκρίνει αυτό το Σύμφωνο θα «αναχωρήσει ως πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού και θα προσγειωθεί ως πρωθυπουργός του συνασπισμού του Μαρακές», προειδοποίησε ο ντε Βεβέρ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του N-VA.

«Σημειώνω ότι το N-VA αποχωρεί από την πλειοψηφία» και «θα προτείνω οι δύο υφυπουργοί να αντικαταστήσουν τους τρεις υπουργούς του N-VA για να διασφαλιστεί η συνέχιση και η λειτουργία των θεσμών μας», τόνισε ο Μισέλ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: