20.12.18

Τρομοκράτης ο Στουρνάρας...

Για το Ασφαλιστικό...

Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια….

Ομως, όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επιλέγει να τρομοκρατήσει με την...
επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος, για να προωθήσει αυτές τις προσπάθειες, τότε μιλάμε για κλοτσιά στο μαλακό υπογάστριο της εθνικής οικονομίας!

Το έπραξε χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, προλογίζοντας το βιβλίο «Συντάξεις για Νέους – Ενα Αναπτυξιακό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», των γνωστών Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πλάτωνα Τήνιου και Γιώργου Συμεωνίδη.

Είναι οι άνθρωποι που, σε όποιο συνέδριο κι αν κληθούν, με όποιον τρόπο και να δημοσιολογούν, προσπαθούν να περάσουν την ιδιωτική ασφάλιση στην κοινωνική…

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές, συνδυαστικά, αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προλογίζοντας το βιβλίο και περιγράφοντας ως δυσμενείς εξελίξεις τη μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές!

Κατά τον κύριο Στουρνάρα, το τωρινό σύστημα κατά το πλείστον καθορισμένων παροχών- σε διανεμητική βάση στερείται αναπτυξιακής δυναμικής, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους δύο παράγοντες που διαμορφώνουν την οικονομική ανάπτυξη: την απασχόληση και την αποταμίευση (τις επενδύσεις).

Τι προτείνουν όμως οι 3 συγγραφείς; Ουσιαστικά, ένα σύστημα τριών πυλώνων ως ένα είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο οποίο:

● Ο πρώτος πυλώνας παραμένει κρατικός και υποχρεωτικός και παρέχει τις κύριες συντάξεις σε διανεμητική βάση:

● Ο δεύτερος πυλώνας είναι επίσης κρατικός και υποχρεωτικός –παρέχεται ωστόσο δικαίωμα εθελοντικής απεμπλοκής σε όσους συμμετέχουν, με ισοδύναμη κάλυψη, σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης– και αποδίδει επικουρικές συντάξεις μέσω ενός νέου ενιαίου πλήρως κεφαλαιοποιημένου ταμείου.

Πρόκειται για μεγάλη παγίδα που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις επικουρικές συντάξεις, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (τα οποία θα επενδύουν στην ελεύθερη αγορά) να καταστραφούν (όπως συνέβη στο ταμείο της αμερικανικής ENRON) και να βρεθούν οι ασφαλισμένοι χωρίς συντάξεις, αλλά και έχοντας καταβάλει μεγάλα ποσά (άραγε ποιος δεν θυμάται το σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια, που ουδέποτε ελέγχθηκε ουσιαστικά από τις εποπτεύουσες κρατικές Αρχές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένων να έχουν χάσει τρομακτικά ποσά από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν υπογράψει);

-Ο τρίτος πυλώνας είναι ιδιωτικός και προαιρετικός. Στηρίζεται στη λειτουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), τα οποία οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους και εργοδότες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 3029/2002).

Ωστόσο, οι συγγραφείς έχουν βρει και τον τρόπο να γεφυρώσουν το έλλειμμα που προκύπτει από τη μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό μοντέλο…

Προτείνουν, πέραν της περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (δηλαδή τη μετακύλιση στους ασφαλισμένους και της κρατικής χρηματοδότησης (δηλαδή να επωμιστούν τα βάρη τα συνήθη υποζύγια), και τη χρήση κατάλληλων χρηματοοικονομικών εργαλείων για εσωτερικό δανεισμό στο πλαίσιο του συστήματος συντάξεων, μετά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του νέου συστήματος (π.χ. ομόλογα αναγνώρισης).

Δηλαδή να έρθουν οι φωστήρες της ιδιωτικής ασφάλισης και των τραπεζών να δείξουν πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων οι διοικήσεις τους!

Τζώρτζης Ρούσσος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: