5.12.18

Στη Μόσχα για αναθέρμανση των σχέσεων...

Αλέξης Τσίπρας -Βλαντιμίρ Πούτιν
ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας που είχε πυροδοτηθεί με την...
απέλαση διπλωματών από τις δύο χώρες, προσφέρει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσία. 

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί την Πέμπτη στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας και θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Την Παρασκευή, στις 10:30 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου, ενώ μία ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί η επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο είναι προγραμματισμένη για τις 13:00-13:30, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο (13:30-14:45). Θα πραγματοποιηθεί υπογραφή διμερών συμφωνιών (14:45-15:00) και εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου (15:00-15:30).

Στη Μόσχα κι ο Κατρούγκαλος
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετέβη στη Μόσχα μία ημέρα νωρίτερα, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τις εργασίες της 11ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Ο κ. Κατρούγκαλος θα συμπροεδρεύσει, από κοινού με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Γεβγένι Ντίτριχ, της 11ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Οι εργασίες της 11ης ΜΔΕ αποσκοπούν στην προώθηση των δράσεων της διμερούς συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς και στον σχεδιασμό και προώθηση συναφών μελλοντικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα εστιάσουν και στην προετοιμασία της υπογραφής σειράς συμφωνιών στις 7 Δεκεμβρίου.

Κρεμλίνο: Να κλείσει μία δύσκολη περίοδος
Ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους την Τρίτη, αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Κρεμλίνου ότι η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν θα κλείσει μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών που σχετίζεται με τα διπλωματικά δρώμενα. 

«Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς προσβλέπει στο να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Υπονοώ την απέλαση των αντίστοιχων συνεργατών της πρεσβείας μας στην Αθήνα, της τράπεζας εμπορίου και ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δύο πρώην δικών μας διπλωμάτων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί ανησυχία επειδή τέτοιου είδους δυστοκίες είχαμε ένα δούμε από παλιά στις σχέσεις μας», είπε μεταξύ άλλων ο Ουσάκοφ.

Επίσης, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θλιβερή» την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματισθεί για τα 25χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών και για τα 190 χρόνια της σύναψης διπλωματικών σχέσεων, υπενθυμίζοντας ότι στις ημερομηνίες αυτές είχε προγραμματισθεί να γίνει και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε.

Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μετά την περίοδο αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δόξα σοι ο Θεός που και οι δύο πλευρές σήμερα επέδειξαν σοφία και αποφάσισαν στα τέλη του έτους να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Ρωσία του πρωθυπουργού Τσίπρα και κατά αυτόν τον τρόπο να τεθεί τέλος σ’ αυτή την μη χαρακτηριστική περίοδο στις σχέσεις μας».

Οι προοπτικές συνεργασίας
Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα: «Η ελληνική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στα έργα υποδομής που σχετίζονται με την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της νότιας διέλευσης, έχοντας υπ’ όψιν τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ‘Turkish Stream’».

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ ο ενεργειακός τομέας είναι στρατηγικός τομέας συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, τη στιγμή που η Ρωσία καλύπτει το 60% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και το 15% των αναγκών σε πετρέλαιο.

Επίσης, τόνισε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν πηγαίνουν άσχημα, καθώς στο πρώτο εννεάμηνο του 2018 οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 11%. Τέλος, ανάφερε ότι έως το τέλος του έτους, την Ελλάδα θα έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: