5.12.18

Όλα για όλα...

...στη συζήτηση του προϋπολογισμού από το Μαξίμου...

Οι προετοιμασίες του Μαξίμου για τη μάχη του προϋπολογισμού έχουν ήδη ξεκινήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr,  βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου και Παραγωγής Κυβερνητικού έργου (ΕΠΕΚΕ) συναντήθηκαν με...
τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη προεργασία του προϋπολογισμού.

Η πίεση του Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό και η δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει υποψηφίους στον δήμο της Αθήνας, αλλά και στις περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου και της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν μονοπωλήσει τις συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου που, όμως, δεν θέλει να χάσει το θετικό μομέντουμ στον τομέα της οικονομίας.

Μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται πυρετωδώς για την κορυφαία σύγκρουση στη Βουλή μέσω της οποίας επιθυμούν να αναδείξουν το έργο που έχει υλοποιηθεί και που οδηγεί στην ψήφιση του  πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού. Μια πολύ καλή παρουσία της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο θα δώσει έναν άλλο αέρα στους βουλευτές που λίγες ημέρες μετά θα επισκεφθούν τις περιφέρειές τους.

Εκτιμούν ήδη πως η παραμονή στην πατρίδα τους θα είναι πολύ ευκολότερη σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί παράπονα να υπάρχουν, ωστόσο τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή αποτελούν μια καλή αφετηρία για να αναπτύξουν το αφήγημα της εξόδου από την κρίση. Σε αυτά θα έρθει να προστεθεί και η  ψήφιση της τροπολογίας για τη μη περικοπή των συντάξεων. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα φέτος για τους βουλευτές της Βορείου Ελλάδας με το Σκοπιανό να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι υπουργοί στη συζήτηση του προϋπολογισμού θα υπερασπιστούν τα πεπραγμένα των χαρτοφυλακίων τους και θα αναλύσουν στον βαθμό που μπορούν τις προγραμματικές τους προθέσεις για το νέο έτος. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και αλλιώς έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται με ορίζοντα τετραετίας. 

Στην κοινοβουλευτική ομάδα χωρίζονται ήδη οι τομείς τους οποίους θα αναλύσουν οι ομιλητές με  “πρώτα βιολιά” τον γενικό εισηγητή Δημήτρη Βέττα και τους ειδικούς εισηγητές Νίκο Συρμαλένιο, Χρήστο Μπγιάλα, Χρήστο Αντωνίου και Κώστα Παυλίδη. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Χρήστος Μαντάς.

Η σύγκρουση με τη ΝΔ θα είναι σφοδρή και σε επίπεδο στελεχών, ωστόσο η μάχη θα κορυφωθεί στις 18 του μήνα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θεωρούν προνομιακό πεδίο του πρωθυπουργου το Κοινοβούλιο ειδικά σε μια συζήτηση που θα επικεντρωθεί στην οικονομία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μείνει χωρίς αφήγημα και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβει την περσινή κινδυνολογία η οποία, μάλιστα, δεν επιβεβαιώθηκε.

Με στόχο τη δημοσκοπική ανάκαμψη που δεν έχει αποδειχθεί εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να “εργαλειοποιήσει¨ την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει το Μαξίμου για την επόμενη δύσκολη περίοδο. Η συμφωνία των Πρεσπών που θα έρθει στη Βουλή από τον νέο χρόνο θα είναι το μεγάλο crash test που θα δείξει και τον δρόμο προς τις εκλογές. Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν δεδομένο πως η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία, όμως δεν θα στεφθεί με επιτυχία.

Κοινοβουλευτικό στέλεχος που μίλησε στο newpost.gr δεν απέκλειε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153, όπως διαμορφώθηκε με την είσοδο της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση, να αυξηθεί έστω και κατά έναν βουλευτή στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται θα συγκληθεί η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: