14.12.18

Δεν στηρίζουν πρόταση μομφής οι ΑΝΕΛ...

...αλλά δε δίνουν και ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα...

Νέα πολιτικά δεδομένα ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά κυρίως της επόμενης μέρας αυτής, διαμορφώνει η απόφαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, να μην...
στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Newpost, το ζήτημα τέθηκε από τον ίδιο τον κ. Καμμένο κατά την τελευταία «μίνι» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, όπου και ξεκαθαρίστηκαν τα εξής: Οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής προέρχεται από τη ΝΔ. Ωστόσο, αν ο πρωθυπουργός λάβει την πρωτοβουλία και μετατρέψει την διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τότε το κόμμα του κ. Καμμένου δεν θα του την παράσχει.

Για το επίμαχο ζήτημα που χαρακτηρίζεται και στο εσωτερικό του κόμματος ως πολύ σοβαρό (γι’ αυτό δεν υπήρξε καμία διαρροή στα ΜΜΕ) έχει τεθεί κομματική πειθαρχία, γεγονός που δυσκολεύει αρκετούς και από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι θα πρέπει όχι μόνο να καταψηφίσουν την συμφωνία αυτή καθ’ αυτή αλλά και ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης.

Διπλές πλειοψηφίες

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η κυβέρνηση είναι πλέον υποχρεωμένη να αναζητήσει διπλές πλειοψηφίες. Από τη μία, να διαμορφώσει το πλαίσιο των «151» «ναι» στην συμφωνία και από την άλλη να πείσει τουλάχιστον έξι βουλευτές να την στηρίξουν την επόμενή μέρα.

Προοπτικές για κάτι τέτοιο ενδεχομένως να υπάρχουν, καθώς ορισμένοι εμφανίζονται πιο δεκτικοί σε ένα τέτοιο σενάριο όμως τα προβλήματα παραμένουν καθώς άλλοι συνάδελφοί τους έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία σε περίπτωση που λάβει τα χαρακτηριστικά της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Δύσκολα, αναμένεται να είναι τα πράγματα και για τους ίδιους του ΑΝΕΛ, καθώς το ενδεχόμενο να χάσουν τρεις βουλευτές και να διαλυθεί η ΚΟ τους ομάδα θα παραμένει ορατό, καθώς στους κόλπους υπάρχουν στελέχη όπως ο Κ. Ζουράρις που δεν στηρίζουν την συμφωνία, αλλά διατηρούν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: