11.12.18

Υπό πίεση η διαπραγμάτευση Εκδοτών – «Άργους»...

Μια πολιτική παρέμβαση, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ένα τσουχτερό πρόστιμο στο«Άργος» και την...
πτωχευμένη «Ευρώπη» για νόθευση του ανταγωνισμού τα παλιά χρόνια έφερε κοντά εκδότες και το μοναδικό Πρακτορείο διανομής, με στόχο να βρεθεί λύση στην κρίση που ξέσπασε με αφορμή τη νέα εμπορική πολιτική του «Άργους».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάγωσε την αύξηση που ζητούσε το Πρακτορείο από την 1η Δεκεμβρίου και παράλληλα έβγαλε μια απόφαση για πρόστιμα 350.000 ευρώ στο «Άργος» και 150.000 ευρώ στην «Ευρώπη», με το σκεπτικό πως τα δυο πρακτορεία συμμετείχαν σε αντιανταγωνιστική σύμπραξη, για να καθορίζουν από κοινού την εμπορική και τιμολογιακή πολιτική. Η απόφαση αυτή αφορά παλιές υποθέσεις καταγγελιών, όταν τα δύο πρακτορεία, υπό την ηγεσία των ΔΟΛ (Σταύρος Ψυχάρης) και Πήγασου (Φώτης Μπόμπολας), ήλεγχαν και τον τομέα της διανομής στον Τύπο.

Τα πρόστιμα μειώθηκαν κατά 15% ύστερα από τη συνεργασία των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών με την Επιτροπή. Παράλληλα, η έρευνα της ΕΑ συνεχίζεται με την αποστολή ερωτηματολογίων προς τους εκδότες και το πρακτορείο «Άργος».

Η δημοσιοποίηση του προστίμου εκτιμάται ως απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο κύμα αντιδράσεων απέναντί της. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που κάλεσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει, μετά τις καταγγελίες των εφημερίδων, χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο News 247 κρίσιμο το ζήτημα της διανομής. Έτσι, σε συνέχεια όλων αυτών των εξελίξεων και αμέσως μετά την απόφαση επιβολής προστίμων, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκδοτών και της διοίκησης του «Άργους» με στόχο να βρεθεί λύση. Οι 16 εκδότες που συμμετείχαν στη συνάντηση της Τετάρτης θεωρούν ότι το «Άργος» προχώρησε σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης τιμολογιακής πολιτικής, χωρίς να ενημερώσει ή συζητήσει με τους εκδότες. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν αποδέχονται οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση στην τιμή πώλησης των φύλλων.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της ΕΑ η έναρξη της νέας τιμολογιακής πολιτικής μετακινήθηκε από την 1η Δεκεμβρίου 2018 για την 1η Φεβρουαρίου 2019...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: