12.12.18

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του Στρασβούργου...



Εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης ο νεαρός άνδρας που σκόρπισε τον τρόμο χθες βράδυ στην καρδιά του Στρασβούργου, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 13.

Οι...
γαλλικές αρχές, που πια βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού «για κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών», έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά, που όπως ανακοινώθηκε τους ήταν γνωστός και καταχωρημένος στη λίστα με τις πιθανές τρομοκρατικές απειλές.

Επί ποδός βρίσκονται σχεδόν 420 αστυνομικοί από διάφορες μονάδες και 200 χωροφύλακες που αναζητούν τον δράστη, ενώ έχει αποκλειστεί περιμετρικά η πόλη αλλά και τα σύνορα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόλαβε να διαφύγει στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιές.

«Η τρομοκρατία έπληξε και πάλι το έδαφός μας, υπενθυμίζοντάς μας με τρόπο δραματικό πως η απειλή εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματική», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το πρωτοδικείο του Στρασβούργου.

«Βάσει της τοποθεσίας που αποτέλεσε στόχο, του τρόπου που έδρασε ο επιτιθέμενος, του προφίλ του και των μαρτυριών που συλλέχθηκαν απ' αυτούς που τον άκουσαν να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ», την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού», σημείωσε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως «τέσσερις οικείοι» του υπόπτου τέθηκαν υπό κράτηση.

Η εισαγγελία έχει αρχίσει έρευνα για «φόνους που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση, απόπειρες φόνου που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση», καθώς και για σύσταση τρομοκρατικής συμμορίας για προετοιμασία εγκλημάτων εναντίον προσώπων.

Σεσημασμένος και ριζοσπαστικοποιημένος, λένε οι γαλλικές αρχές

Ως ύποπτος για την επίθεση ταυτοποιήθηκε ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, γεννηθείς στο Στρασβούργο, ο οποίος και είναι σεσημασμένος από την κρατική ασφάλεια για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ δήλωσε πως είναι «γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κυρίως για κλοπές και βιαιότητες». Επίσης, διευκρίνισε πως «27 καταδίκες» περιλαμβάνονται στο ποινικό μητρώο του «για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράχθηκαν σχεδόν σε όλη τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία και επίσης στην Ελβετία».

«Έχει ήδη φυλακισθεί επανειλημμένα και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου», δήλωσε ακόμη ο Ετζ επιβεβαιώνοντας πως περιλαμβανόταν στο αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα (FSPRT) και «αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης από την DGSI».

Η Γερμανία, πάντως δεν έχει πληροφορίες που να δείχνουν ότι ο ύποπτος έχει ισλαμιστικό υπόβαθρο, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Από γερμανικής πλευράς, δεν έχουμε πληροφορίες για το εμπλεκόμενο πρόσωπο που να δείχνουν ότι έχει ένα ισλαμιστικό υπόβαθρο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Εγκληματολογικού Γραφείου Αστυνομίας BKA είχε δηλώσει ότι ο ύποπτος για την επίθεση στο Στρασβούργο είχε φυλακισθεί στη Γερμανία το 2016 και το 2017 με κατηγορίες για κλοπή και είχε απελαθεί στη Γαλλία το 2017.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο δράστης άνοιξε πυρ χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) σε τρία σημεία του ιστορικού κέντρου του Στρασβούργου, μέσα σε δρόμους με καταστήματα στο μέσο της διάσημης χριστουγεννιάτικης αγοράς τη πόλης, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες.

Παραλίγο να πιαστεί χθες βράδυ αλλά εξαφανίστηκε, μετά τις ανταλλαγές πυρών με αστυνομικούς, εξήγησε ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις στο δίκτυο Europe 1.

«Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής, άνοιξε επανειλημμένα πυρ με πιστόλι και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι με τα οποία τραυμάτισε σοβαρά και σκότωσε», αφηγήθηκε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν έρευνες σε μέρη όπου σύχναζε, ενώ σε έρευνα το πρωί το σπίτι του οι αρχές βρήκαν πυρομαχικά, μια γεμάτη καραμπίνα, τέσσερα μαχαίρια και σφαίρες.

Της επίθεσης, προηγήθηκε έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι όπου κατοικούσε το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο ερευνών για υπόθεση ένοπλης ληστείας και απόπειρας ανθρωποκτονία. Ο ίδιος διέφυγε, όμως στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: