12.12.18

Με πρόσκληση για ντιμπέιτ...

...ο Τσίπρας χτυπά το «καμπανάκι» των εκλογών...

Όταν ο πρόεδρος τη Βουλής παραδέχεται στην αίθουσα της Ολομέλειας πως η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο το πολιτικό σκηνικό παίρνει “φωτιά” και οι δυο μονομάχοι της...
εξουσίας βγάζουν όλα τα “όπλα” τους στον δρόμο προς την τελική ευθεία. Η σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη χθες στη Βουλή ήταν η σφοδρότερη της τελευταίας περιόδου. Αν και η συζητήση αφορούσε τη μη περικοπή των συντάξεων η “βεντάλια” όλων των θεμάτων άνοιξε με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τους βουλευτές να κάνουν “προθέρμανση” για τον προϋπολογισμό.

Η οικονομία, η συμφωνία των Πρεσπών και η σκανδαλολογία θα κυριαρχήσουν στον πολιτικό λόγο με κορυφαία στελέχη να σημειώνουν πως κατά τη χθεσινή συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να αναφερθεί επί της ουσίας στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων. Η εκρήξη του Μαξίμου προήλθε από το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια συμψηφισμού του ονοματολογικού των Σκοπιών με την ακύρωση της μείωσης που πέτυχε η κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει την αντεπίθεσή του κατά την αυριανή παρουσία του στις Βρυξέλλες ενημερώνοντας τους ομολόγους του.

Στη χθεσινή συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να πραγματοποιήσει τριτολογία, με τον πρωθυπουργό να μην απαντά, αλλά να του δίνει “πάσα” να προσκαλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ σε ένα ντιμπέιτ. Θα αποτελέσει ένα από τα “όπλα” του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη περίοδο το να προκαλεί συνεχώς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμετρηθεί μαζί του στους τηλεοπτικούς δέκτες;  “Η πρόταση είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε στιγμή διαλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο newpost.gr, θέλοντας να δείξουν πως η αναφορά του πρωθυπουργού δεν ήταν ένα “πυροτέχνημα”.

Παρά την πρώτη θετική τοποθέτηση της Πειραιώς για τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας Τσίπρα - Μητσοτάκη, κορυφαία στελέχη εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσερχόταν σε έναν τέτοιον διάλογο. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός έχει όλες τις απαντήσεις προκειμένου να βρεθεί στον τηλεοπτικό αέρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από την Ολομέλεια, όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία προκειμένου να αναπτύξει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και να “στριμώξει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κίνηση αυτή, πάντως του Αλέξη Τσίπρα κάνει φανερό πως το “χαρτί” του εκλογικού αιφνιδιασμού εξακολουθεί να υπάρχει στα πλάνα του Μαξίμου, αν και καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr πως ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα είναι να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Ενδεχομένως σε αυτή τη φάση ο πρωθυπουργός να επιχειρεί να μπερδέψει την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με τους σχεδιασμούς που κάνει για τις εθνικές εκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον έντονο προεκλογικό “άρωμα” θα έχει η μεθαυριανή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου μιλώντας στο “Παλαί ντε Σπορ” αναμένεται να δώσει το στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητοποίηση στον κομματικό μηχανισμό προκειμένου η συγκέντρωση να πάρει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα είναι πολύ μεγάλη αφού ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει διττό μήνυμα για το Σκοπιανό: Πρώτα στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας για τα οφέλη της συμφωνίας και δεύτερον στον Ζόραν Ζάεφ ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί “εκπτώσεις” στα συμφωνηθέντα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: