12.12.18

Γερμανοτσολιάδες, προδότες, υποτελείς...

Ακραία πόλωση στη Βουλή...

Μάρτυρες άγριων καταστάσεων που δεν τιμούν τον πολιτικό κόσμο, έγιναν όσοι είχαν την ατυχία να δουν την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2019. Δυστυχώς το...
βαρύ κλίμα που κυριάρχησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, πήρε συνέχεια, με ανησυχητικές διαστάσεις.

Αρχικά, το λόγο πήρε ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που παραβρέθηκε στην εναρκτήρια συζήτηση του προϋπολογισμού (μόλις γύρισε από την Αμερική), παρενέβη μετά από την τοποθέτηση του εισηγητή της ΔΗΣΥ, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος στηλίτευσε την χθεσινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

«Όντως χθες έγιναν πράγματα, ομιλίες που δεν τιμούν το πολιτικό μας σύστημα αλλά θεωρείτε ότι η δική μας πλευρά είπε κάποιους προδότες κι ότι πούλησαν τη Μακεδονία;», αναρωτήθηκε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Έχουν ευθύνη όλες οι πλευρές και πρέπει να είστε πιο προσεκτικός. Η ομιλία Μητσοτάκη, ήταν μια διχαστική ομιλία που δεν έχω ξανακούσει στη ζωή μου. Προσωπικά δεν το περίμενα! Να συζητήσουμε για τους όρους της πολιτικής διαμάχης αλλά μην βάζουμε και τσουβαλιάζουμε ότι όλοι ίδιοι είμαστε».

«Εσείς πιστεύετε ότι οι λέξεις γερμανοτσολιάς, προδότης, υποτελείς που λέγονται τα τελευταία 3 χρόνια στην αίθουσα, δεν είναι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση και υπεύθυνη για τον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος στη Βουλή; Είναι μόνο οι λέξεις του Μητσοτάκης ή ο διάλογος μεταξύ τους, βάζοντας μάλιστα και α εθνικά θέματα σε πεδίο αντιπαράθεσης σε μια φάση που η χώρα δεν χρειάζεται», απάντησε με νήμα ο κ. Σκανδαλίδης.

Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα τροφοδότησε και νέα αντιπαράθεση, αυτή τη φορά όταν ανέβηκε στο βήμα, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης. Τη στιγμή που ξεκίνησε την ομιλία του παρενέβη ο ΚΕ της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος με αφορμή τα παράπονο του συναδέλφου του πως οι εισηγητές των άλλων κομμάτων δεν κάθονται να τον ακούσουν, τον είπε «αναιδέστατο». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κα τον είπε και «ηλίθιο».

«Στήσου μπροστά σε έναν καθρέφτη και φτύσε το είδωλό σου μέχρι να σκοτεινιάσει», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Κατσίκης

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

«Ο προϋπολογισμός του 2019 όπως και οι προηγούμενοι της κυβέρνησής μας είχαν ως έναν από τους κυριάρχους στόχους, την κοινωνική συνοχή. Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το κατασπαταλήσαμε, δεν το μοιράσαμε σε ημετέρους και κολλητούς», είπε κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός εστιάζει στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των φόρων.

Αντίθετα ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και σημείωσε πως: «η κυβέρνηση ζυγίστηκε με τα προβλήματα της χώρας, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής. Και με μόνη συγκολλητική ουσία τον πολιτικό καιροσκοπισμό, χωρίς ιδεολογικές συντεταγμένες».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με κύκλους ομιλητών, ενώ θα υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα το προσεχές Σαββατοκύριακο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: