12.12.18

Εχει τα κουσούρια, όχι τις αντοχές...

Οταν τον Φλεβάρη του 2014 ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ποταμιού στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την περίοδο εκείνη κάλπαζε προς...
την εκλογική νίκη, έθεσαν στην κυκλοφορία υπαινιγμούς ότι το κόμμα ιδρύθηκε κατ’ εντολήν ισχυρών οικονομικών παραγόντων με βασικό στόχο να κόψει ψήφους από την Αριστερά και να την εμποδίσει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το Ποτάμι απέσπασε ένα αξιοπρεπές ποσοστό, μπήκε στη Βουλή, αλλά δεν σταμάτησε την ξέφρενη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φοβούνταν στην Κουμουνδούρου.

Οι βιτριολικές φήμες όμως δεν εξαφανίστηκαν. Ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Α. Τσίπρα την επομένη των εκλογών του 2015, αλλά δεν μπήκε στην κυβέρνηση γιατί συμμετείχε το κόμμα του κ. Καμμένου, με τον οποίο ο επικεφαλής του Ποταμιού βρισκόταν σε ανειρήνευτη σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης. Στη συνέχεια το Ποτάμι συμμετείχε στην προσπάθεια συγκρότησης ενός ευρύτερου φιλοευρωπαϊκού πολιτικού μετώπου. Ο κ. Θεοδωράκης, παρά τις διαφωνίες του με τις διαδικασίες που είχαν επιλεγεί για τη διαμόρφωση της πολιτικής, της ιδεολογικής και της οργανωτικής ταυτότητας του νέου μορφώματος, έβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία, αλλά ηττήθηκε.

Υστερα από λίγο ήρθε το διαζύγιο, γιατί ο κ. Θεοδωράκης υποψιάστηκε ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο μετατροπής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε νέο ΠΑΣΟΚ που θα κουβαλούσε όλα τα βάρη (μερικά είχαν και ποινική διάσταση) του ΠΑΣΟΚ από την εποχή που κυβερνούσε τη χώρα. Στελέχη που είχαν εκλεγεί με το Ποτάμι αναχώρησαν για άλλες πολιτείες. Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για ανταλλάγματα, τους εγκάλεσε επειδή δεν παρέδωσαν τις έδρες τους και κατηγόρησε τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για αθέμιτες πρακτικές.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή τη φορά τα βέλη εκτοξεύτηκαν από την πλευρά της συντηρητικής παράταξης. Κάποια δεξιά μέσα ενημέρωσης, κατάλληλα τροφοδοτημένα από κύκλους της Ν.Δ., «ανακάλυψαν» μυστική συμφωνία του Θεοδωράκη με τον Τσίπρα είτε για να τον υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για δήμαρχο της Αθήνας είτε για να του δώσει εκλόγιμη θέση στη λίστα επικρατείας είτε για να τον βάλει υποψήφιο στις ευρωεκλογές. Εσχάτως, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ για τη γλώσσα και την εθνότητα, ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε τη δυσφορία του.

Λέγεται επίσης ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού πιέζεται ασφυκτικά από στελέχη του να οδηγήσει το κόμμα σε προεκλογική συμφωνία με τη Ν.Δ. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι, όπως αναφέρουν δημοσιολόγοι που εμφανίζονται στα ΜΜΕ ως ανεξάρτητοι, αλλά δεν κρύβουν την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι με τη Ν.Δ., να μη στηρίξει ο κ. Θεοδωράκης τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτό του το είπε φόρα-παρτίδα ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. Ηταν η σειρά της κυβέρνησης να καλέσει τον κ. Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Αυτός απάντησε με σκωπτικό τρόπο.

Τελικώς, το κόμμα του κ. Θεοδωράκη απασχολεί τη δημόσια συζήτηση περισσότερο για το τι θα κάνει πριν ή μετά τις εκλογές και λιγότερο για το πολιτικό στίγμα του. Το Ποτάμι έχει σχεδόν όλα τα κουσούρια των μικρών σχημάτων της Αριστεράς (μεγάλη ιδέα για τον λιλιπούτειο εαυτό τους, εμφύλιοι, διασπάσεις), δεν έχει όμως τις αντοχές τους. Αυτά επιβιώνουν και εκτός Βουλής, το Ποτάμι δεν μπορεί...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: