4.12.18

Η δεύτερη φορά...


...του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο...
Hταν τον Απρίλιο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε για πρώτη φορά τις πύλες του Κρεμλίνου, το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Μόσχα είχε διαστάσεις θρίλερ. Το αντιμνηνονιακό μπρα ντε φερ της...
αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές βρισκόταν στην κορύφωσή του, ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ είχαν κλείσει όλες τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, και κάποιοι είχαν επενδύσει στα ρούβλια της Ρωσίας και τον «φίλο Πούτιν» αναζητώντας την οδό διαφυγής. Τα ρούβλια βεβαίως δεν ήρθαν ποτέ, όπως δεν ήρθε και το φημολογούμενο μέγα- ενεργειακό project, ο Πούτιν εξέφρασε την στήριξή του και παρέπεμψε στους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, και η ελληνική αποστολή έφυγε από την Μόσχα έχοντας πλέον πλήρη γνώση του πως ασκούνται και τηρούνται οι γεωπολιτικές και οικονομικο-πολιτικές ισορροπίες.

Τρισίμισι χρόνια μετά, στη δεύτερη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο, κανένα θρίλερ δεν υφίσταται. Ανάγκη για ρούβλια δεν υπάρχει – όπως δεν υπάρχουν πλέον Μνημόνιο και Σόιμπλε -, οι σχέσεις της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδό τους από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, και η ελληνική κυβέρνηση, δια της realpolitik, αποτελεί κομβικό παράγοντα του γεωπολιτικού παιχνιδιού. Ως εκ τούτων, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει την Πέμπτη στην Μόσχα και την Παρασκευή στο «ραντεβού» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο και μια παράπλευρη προσδοκία. Ο στόχος είναι η «απόψυξη» των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες μπήκαν σε χειμερία νάρκη στο τέλος της θητείας Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών. Η προσδοκία είναι να δοθεί μια νέα ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών, με το βλέμμα κυρίως στραμμένο στον αγωγό TurkStream και με δεδηλωμένη την επιθυμία τόσο της Αθήνας, όσο και της Μόσχας, να περάσει το συγκεκριμένο project από ελληνικό έδαφος.


Δεν πρόκειται για εύκολη προσδοκία, με επίσης δεδομένη την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις περιπλοκές που δημιουργεί το παράλληλο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τον North Stream, το βέβαιο όμως είναι πως τα ενεργειακά ζητήματα θα έχουν κορυφαία θέση στην ατζέντα των συνομιλιών του έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πέραν τούτου, κατά την διάρκεια της – σύντομης – επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα αναμένεται να υπογραφούν επτά οικονομικές συμφωνίες συνεργασίας από τους τομείς της ναυτιλίας και της εμπορικής τυποποίησης έως εκείνους αθλητισμού και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ θα κηρυχθεί και το 2019 ως έτος γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στη Μόσχα θα βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Μπράχος, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της μικτής διϋπουργικής υπουργικής επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου. Για τον λόγο αυτό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρίσκεται από την Τετάρτη στην Μόσχα, ενώ ειδικό κεφάλαιο των συνομιλιών θα αποτελέσουν και τα θέματα ασφάλειας σε ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πάντως, όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες το ταξίδι αποκτά πρόσθετες προκλήσεις μετά την υποτροπή της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το θέμα της Κριμαίας – μια υποτροπή που, προφανώς, δεν επηρεάζει άμεσα την ελληνική πλευρά αλλά περιπλέκει ξανά τις ήδη δύσκολες σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα απομακρύνει εκ νέου το ενδεχόμενο χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, και προφανώς πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ευνοεί την Αθήνα η οποία ποντάρει σε εμπορικό επίπεδο στην μεγάλη ρωσική αγορά.

Τούτων δοθέντων, το πλαίσιο των προσδοκιών από την συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν είναι εκ των πραγμάτων πολύ συγκεκριμένο και το κλίμα μάλλον αποτυπώνεται πλήρως στο σχόλιο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti το οποίο επεσήμανε: «Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού λίγο πριν από το τέλος του 2018 στην Μόσχα, φαίνεται πως σηματοδοτεί επίσημα το τέλος των ‘παρεξηγήσεων’ στις διμερείς σχέσεις».

tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: