6.12.18

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη γαλλική Αριστερά...

Την ώρα που οι μαθητές από περισσότερα από 150 σχολεία κάνουν αποχή διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και το...
κόμμα του Μελανσόν ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει αναμένει και τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, πριν τοποθετηθεί επί της κρίσης με αφορμή τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Γαλλία - αποχή μαθητών

Πρόταση μομφής

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) και η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσαν στο προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά και της Γερουσίας, ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσουν πρόταση μομφής καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, «πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αν δεν βρεθεί τρόπος να εκτονωθεί η οργή των πολιτών, τότε το μόνο που θα μείνει θα είναι ο δρόμος και οι κινητοποιήσεις».

Μαθητική κινητοποίηση

Ταυτόχρονα στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση, με κλειστά σχολεία και αποχή από τα μαθήματα.

Οι μαθητές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία του λυκείου, το εθνικό απολυτήριο, τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και τον νόμο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από την αποχή από τα μαθήματα, σε αρκετές γαλλικές πόλεις οι μαθητές πραγματοποίησαν πορείες, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και φώναζαν συνθήματα κατά του προγράμματος εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Η κινητοποίηση των μαθητών έρχεται σε συνέχεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», που ανάγκασαν τον πρόεδρο Μακρόν να αναστείλει την εφαρμογή του περιβαλλοντικού φόρου στα καύσιμα μέχρι το τέλος του 2019. Ωστόσο, οι εξαγγελίες δεν ικανοποίησαν τους εκπροσώπους του κινήματος, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις για το ερχόμενο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο και σήμερα γίνονται αποκλεισμοί δρόμων σε διάφορα μέρη της χώρας.

Γαλλία - «κίτρινα γιλέκα»

Σιωπή Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποφύγει να μιλήσει για την κοινωνική κρίση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να κάνει τις ανακοινώσεις και τις όποιες διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, δεν πρόκειται να μιλήσει πριν από το Σάββατο, και την ολοκλήρωση των διαδηλώσεων που έχει εξαγγείλει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Μαρκ Φεσνό, ο πρόεδρος θα μιλήσει «όταν αυτό θα είναι χρήσιμο για την επίτευξη της ειρήνης».

Καταρρέει η δημοτικότητά του
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του περιοδικού της εφημερίδας FIGARO, δείχνει ότι η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει πέσει πολύ γρήγορα πολύ χαμηλά, ακόμη και από αυτήν του τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Έπειτα από 10 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν έχει πέσει στο 21%, πέντε μονάδες πιο χαμηλά από το ποσοστό του πριν από μόλις έναν μήνα.

Πτώση-ρεκόρ και για τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, που μέσα σε ένα μήνα έχασε 9 μονάδες, φτάνοντας το 22%.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση, πρόεδρος και πρωθυπουργός απολαμβάνουν τη θετική γνώμη μόνο των ψηφοφόρων του κόμματός τους «La République en marche» (80%).

Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι έχει χάσει τη στήριξη των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, με τους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών να έχουν γι' αυτόν θετική γνώμη κατά 24% (έναντι 45% πριν από ένα μήνα) και τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων (LR) να έχουν θετική γνώμη της τάξης του 27% (έναντι 54%)...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: