19.12.18

Αντιπολίτευση χωρίς επιχειρήματα...


Η κύρια επιχειρηματολογία της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών εδράζεται σε δύο σημεία. Το ένα αφορά την...
αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και το άλλο τον ισχυρισμό ότι με τη συμφωνία αναγνωρίζεται μακεδονική εθνότητα, παρά το γεγονός ότι τέτοιο ζήτημα δεν προκύπτει.

Η συμφωνία μιλάει για «μακεδόνες, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Καμία, άλλωστε, διακρατική ή διεθνής συμφωνία δεν καθορίζει την ονομασία εθνών και εθνοτήτων, καθώς αυτό είναι ζήτημα συνείδησης. Για τη γειτονική, μάλιστα, χώρα θα ήταν αδύνατον η Συμφωνία των Πρεσπών με τον όρο «μακεδόνας πολίτης της Β. Μακεδονίας» να αναφέρεται σε εθνικά χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για πολυεθνικό κράτος.

Ορισμένοι μετριοπαθείς από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς, αλλά και κάποιοι από την Κεντροαριστερά έχουν υποβάλει την πρόταση να υπάρξει συμπληρωματικό πρωτόκολλο στη Συμφωνία των Πρεσπών, που να αποσαφηνίζει τις ενστάσεις περί εθνότητας, ώστε να αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα από τη Ν.Δ. και να διευκολυνθούν κάποιοι βουλευτές της να την ψηφίσουν, όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Συμπληρωματικό πρωτόκολλο δεν ήρθε. Κατατέθηκαν, όμως, χθες στη γειτονική χώρα δύο πανομοιότυπες τροπολογίες –η μία από Αλβανούς βουλευτές και η άλλη από τους οκτώ αποσκιρτίσαντες του VMRO–, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, που βρίσκεται στην τελική φάση της.

Οι τροπολογίες αυτές –οι οποίες εφόσον ψηφιστούν θα ενταχθούν στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ– αποσαφηνίζουν ότι η υπηκοότητα «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην οποία αναφέρεται η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες» της γειτονικής χώρας.

Μπορεί το περιεχόμενο των τροπολογιών να αφορά το αυτονόητο, αλλά εδώ που φτάσαμε –με την έξαρση του εθνικιστικού παραλογισμού και στις δύο χώρες– το αυτονόητο γίνεται και αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή με τις τροπολογίες στη γειτονική χώρα είναι θετική.

Πρόκειται για ισχυρό ράπισμα στον εθνικισμό, και στις δύο χώρες, ο οποίος με τον τρόπο που εκδηλώθηκε, επιχείρησε να καθορίσει διακρατικές σχέσεις. Πράγμα εντελώς ανεύθυνο, απαράδεκτο και επικίνδυνο. Αν αυτές οι τροπολογίες ενσωματωθούν στο Σύνταγμα της γείτονος, η Ν.Δ. τι θα ισχυριστεί, άραγε, για να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: