6.12.18

Ο Τσίπρας στη Μόσχα - Ποια τακτική ακολουθεί η Αθήνα...

Η αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας είναι το ζητούμενο του αυριανού τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν με τη συνάντηση να γίνεται στη...
“σκιά” όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες στο Σκοπιανό. 

Κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ξεχνά την “απειλή” της Μόσχας πως θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών όταν φτάσει στον ΟΗΕ. Για αυτό το λόγο η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί καταλλήλως όταν το ονοματολογικό πέσει στο τραπέζι της συζήτησης στο Κρεμλίνο.

Ο Ζόραν Ζάεφ παρά την αναδίπλωσή του ήρθε να θυμίσει στο Μαξίμου πως υπάρχει και η δική του οπτική για τη Συμφωνία η οποία είναι δύσκολο να παραμεριστεί από τη στιγμή που έχει μπροστά του μια δύσκολη τρίτη ψηφοφορία, όπου πρέπει να εξασφαλίσει πως κανείς από τους “αντάρτες” του VMRO δεν θα ακολουθήσει άλλο δρόμο.

Η ενόχληση στην Ηρώδου Αττικού για τα περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσας και την Μακεδονία του Αιγαίου ήταν μεγάλη, όπως έγραψε από την πρώτη στιγμή το newpost.gr. Με αυτά τα δεδομένα το ρεπορτάζ του newpost.gr αναφέρει πως η απόφαση του Μαξίμου ήταν να μην επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με τον ομόλογό του παρά την εξαιρετική σχέση που διατηρούν.

Η απάντηση εκτιμήθηκε πως μπορεί να δοθεί με τον καλύτερο τρόπο “περιφερειακά” μέσω της παρέμβασης του Μάθιου Νίμιτς, Ευρωπαίων αξιωματούχων, του Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και του Γιώργου Κατρούγκαλου που συναντήθηκε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο προσωρινός “πάγος” στις σχέσεις των δυο φίλων πρωθυπουργών ήταν επιβεβλημένος προκειμένου οι γείτονες να καταλάβουν ότι οι “κόκκινες γραμμές” της συμφωνίας δεν μπορεί να σβήνουν.

Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του στην Deutche Welle όπου παραδέχτηκε πως τις τελευταίες δυο εβδομάδες δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ανησυχία στο εσωτερικό

Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει “κλειδώσει” τους 151 που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Η επιθετική ρητορική του Ζόραν Ζάεφ δεν βοηθά και προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τους “εν δυνάμει” συμμάχους που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχία υπάρχει ακόμα και για τον Σταύρο Θεοδωράκη αν και ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει εκφράσει πουθενά διαφορετική άποψη σε σχέση με όσα έχει πει για το Σκοπιανό και τη χρησιμότητα του να λυθεί. Υπάρχουν, ωστόσο στελέχη της πλειοψηφίας που βλέπουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αφήσει μια “πόρτα ανοιχτή” και για άλλα στελέχη του Ποταμιού πέρα από τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιώργο Αμυρά. Ασχολίαστο δεν μπορεί να μείνει το ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βλέμμα των επιτελών της Ηρώδου Αττικού είναι στραμμένο και στους 3 βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν έχουν συμφωνήσει, φανέρα ή σε πιο χαμηλούς τόνους, με την κεντρική γραμμή του κόμματος, αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έως τώρα δεν έχουν ανοίξει απολύτως τα χαρτιά τους. Το “καμπανάκι” από τους ΑΝΕΛ χτύπησε σε πρώτη φάση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης που δεν απέκλεισε να στηριχθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.

Η στάση του Ζόραν Ζάεφ  δεν άφησε έξω από το παιχνίδι τον Νίκο Κοτζιά αφού άγγιξε “ευαίσθητες χορδές” του πρώην υπουργού Εξωτερικών προκαλώντας επιπλέον “πονοκεφάλους” στο Μαξίμου. “Θα τράβαγα τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους αν ήμουν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός.

Το μυστικό ραντεβού Τσίπρα - Παπακώστα

Το newpost.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη η οποία του εξέφρασε τις ενστάσεις της για το ονοματολογικό. Η κα. Παπακώστα βάζει αστερίσκους σχετικά με τη συμφωνία για θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνότητα και τη γλώσσα και η κυβέρνηση μόνο δεδομένη δεν μπορεί να θεωρεί την ψήφο της την κρίσιμη ώρα. 

Από το Μαξίμου ευελπιστούν, πάντως πως η προοπτική της λύσης ενός τεράστιου διεθνούς ζητήματος θα κάμψει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και εκδηλώνονται μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα που προκαλείται κυρίως από τη γειτονική χώρα. Από το “κάδρο”, ωστόσο δεν πρέπει να βγούν οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να τηρήσει χαμηλούς τόνους, χωρίς, όμως να γνωρίζει κανείς πόσο θα κρατήσει αυτό.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και θα είναι ο ομιλήτης σε κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι το κλίμα στη Μακεδονία να αλλάξει και να αναδειχθούν οι θετικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Τσίπρας στη Μόσχα

Στην ρωσική πρωτεύουσα θα αφιχθεί σήμερα ο πρωθυπουργός.

Το αυριανό του πρόγραμμα έχει ως εξής:

9:30 Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου

10:30-11:30 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Dmitry Medvedev στην πρωθυπουργική κατοικία 

12:00-12:30 Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Vladimir Putin στο Κρεμλίνο

12:30- 13:45 Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο Vladimir Putin 

13:45-14:00 Υπογραφή διμερών συμφωνιών

14:00-14:30 Κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου

Η διυπουργική Ελλάδας - Ρωσίας

Σήμερα στις 13.30 ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για την πραγματοποίηση της διυπουργικής Ελλάδας - Ρωσίας. Πρόκεται για την ενδέκατη συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών με τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και διοικητικών υπαλλήλων...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: