2.12.18

Πούτιν: Η κρίση θα συνεχίζεται...


...όσο κυβερνούν οι σημερινές ουκρανικές Αρχές...
«Ο πόλεμος θα συνεχίζεται» στην ανατολική Ουκρανία όσο οι σημερινές ουκρανικές Αρχές «θα παραμένουν στην εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Οι...
σημερινές ουκρανικές Αρχές δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της σύγκρουσης» κυρίως με ειρηνικά μέσα μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, που έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων από το 2014. "Κυρίως με ειρηνικά μέσα", δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

«Όσο θα παραμένουν στην εξουσία, ο πόλεμος θα συνεχίζεται. Είναι πάντα πιο εύκολο να δικαιολογούν τις οικονομικές αποτυχίες» επιρρίπτοντας την ευθύνη σε έναν «ξένο εισβολέα», προσέθεσε.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου και ο κ. Πούτιν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο πως έστησε το νέο κύμα έντασης προκειμένου να ενισχύσει τις δημοσκοπικές επιδόσεις του.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία, η οποία το 2014 προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.


Όσον αφορά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν στο Μπουένος Άιρες, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «αναγκαίο» να έχει μία «ουσιαστική συνάντηση» αμερικανό ομόλογό του.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε όταν η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη« ανέφερε.

Η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου κλιμακώθηκε μετά τη σύλληψη τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων και 24 ουκρανών ναυτών ανοιχτά της Κριμαίας, την περασμένη Κυριακή.

Η Ρωσία τους κατηγορεί για παράνομη είσοδο στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Πούτιν κατήγγειλε εκ νέου σήμερα «πρόκληση» της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει συζήτηση με το Κίεβο σχετικά με μια πιθανή απελευθέρωση των ναυτών, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε φυλακή στη Μόσχα.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία καταγγέλλει «πράξη επιθετικότητας» από την ρωσική πλευρά. Έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο διάρκειας 30 ημερών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές κι έχει απαγορεύσει την είσοδο ρώσων ανδρών 16 έως 60 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: