3.12.18

Γαλλία: Και οι μαθητές στους δρόμους...


Αποχώρησε εσπευσμένα από το Eurogroup ο υπ. Οικονομικών...

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου σήμερα στην Τουλούζη, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης μαθητών Λυκείου, που είχε ως αποτέλεσμα...
τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο αστυνομικών και την προσαγωγή τουλάχιστον 6 ανθρώπων, μετά τις φθορές που προκλήθηκαν σε δρόμους, πεζοδρόμια αλλά και καταστήματα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Περίπου 700 μαθητές Λυκείου, από διάφορα σχολεία της Τουλούζης, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, αφού προκάλεσαν καταστροφές στη συνοικία Αρέν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Το πλήθος προχώρησε στον βανδαλισμό ενός κοσμηματοπωλείου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν το κατάστημα λεηλατήθηκε.

Το τοπικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς Tisseo ανέστειλε τα δρομολόγια σε δύο γραμμές του τραμ, σε όλες τις γραμμές των λεωφορείων και σε μία από τις γραμμές του μετρό «λόγω των διαδηλώσεων και για λόγους ασφαλείας», έγινε γνωστό σε ένα δελτίο τύπου.

Στην πλατεία του Καπιτωλίου, όπου κατέληξαν το απόγευμα, οι μαθητές, μαζί με άλλους διαδηλωτές, κινήθηκαν, έχοντας τα χέρια ψηλά στον αέρα, προς τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών φωνάζοντας το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου».

Κατόπιν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλήθος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, ενώ τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Έξι άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές, ενώ ένας έβδομος νέος απομακρύνθηκε από την αστυνομία με το πρόσωπο του καλυμμένο με αίμα, υπό τις αποδοκιμασίες περαστικών. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περισσότερα από 100 Λύκεια είχαν αποκλειστεί, μερικώς ή πλήρως, σήμερα το πρωί στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων για την Εκπαίδευση και σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας.



Στη Νίκαια, περίπου 1000 μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να συμπαρασταθούν στα «κίτρινα γιλέκα» φωνάζοντας «Μακρόν, παραιτήσου».

«Μορατόριουμ» στις διαδηλώσεις ζητά ο αντιδήμαρχος Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ

Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ο πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού, τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός «μορατόριουμ» στις διαδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή που είναι προγραμματισμένη για αυτό το Σάββατο.

«Θεωρούμε σαφέστατα ότι χρειάζεται ένα μορατόριουμ στις διαδηλώσεις», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής της δημάρχου Αν Ινταλγκό.

Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη ματαίωση της διαδήλωσης του Σαββάτου, απάντησε ότι «θα προτιμούσε κάτι τέτοιο, αντί να την δει να μετατρέπεται σε αντάρτικο πόλης».

Από το περιβάλλον της Ινταλγκό έγινε γνωστό ότι ο δήμος εξετάζει σοβαρά αυτήν την πιθανότητα.

Η δήμαρχος του Παρισιού και πολλών άλλων πόλεων συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας στην πρωτεύουσα.

Περισσότερες από 140 πορείες είναι προγραμματισμένο να γίνουν το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την ομοσπονδία Attac, μια εκ των οργανωτών αυτών των κινητοποιήσεων για το κλίμα.

Ο υπ. Οικ. της Γαλλίας αποχώρησε εσπευσμένα από το Eurogroup 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ αποχώρησε εσπευσμένα από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιστρέψει στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση.

Ο Γάλλος αξιωματούχος που έκανε αυτή την ανακοίνωση δεν διευκρίνισε τι αφορά αυτή η "πολύ σημαντική" συνάντηση. Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις με αφορμή τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Λε Μερ θα επιστρέψει αργότερα απόψε στη Βρυξέλλες όπου προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του για την αναγκαιότητα ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης και την επιβολή φόρου στις μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες, δύο προτάσεις που συνιστούν βασικά σημεία στην πολιτική ατζέντα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: