2.12.18

Οι «κανονικοί» και η αξία της ζωής...











Είναι τρομακτική η σχετικοποίηση της αξίας της ζωής...

Δεν είναι μόνο η απάθεια που έδειξαν αρκετοί συμπολίτες μας την ώρα που σκότωναν στο ξύλο τον Ζακ Κωστόπουλο σε κοινή θέα, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας. Δεν είναι ότι λίγοι είναι οι...
αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν να καταθέσουν που σοκάρει τόσο στην υπόθεση αυτή. Αυτό που σοκάρει είναι η μεθοδευμένη και σταθερή προσπάθεια των δύο και πλέον μηνών από τα κυρίαρχα ΜΜΕ να τοποθετήσουν το θύμα, μέσω των στερεοτύπων που αναπαρήγαγαν, σε έναν «χώρο εξαίρεσης» του βασικού του δικαιώματος, αυτό της ζωής.

Είναι τρομακτική η σχετικοποίηση της αξίας της ζωής από χείλη ανθρώπων που κατά τα άλλα θεωρούν εαυτούς αλλά και προωθούν ένα πρότυπο καθωσπρεπισμού, που όμως φαίνεται να αγνοεί βασικές έννοιες δικαίου. Ο Ζακ Κωστόπουλος εμφανίζεται έτσι ως ένας «αντίπαλος» που δεν υπακούει στην «κανονικότητά» τους, οπότε η κατάληξή του -δηλαδή να σβήσει αβοήθητος από την άγρια κακοποίηση δύο «κανονικών καταστηματαρχών»- παρουσιάζεται ως κάτι το ...φυσιολογικό.

Η τηλεοπτική συζήτηση πολλές φορές, αν όχι όλες, δεν φαίνεται να ξεπερνάει το επίπεδο συζήτησης κουτσομπολιού δύο συντηρητικών φίλων που θεωρούν απόλυτο δικαίωμά τους να βρίσουν ή να κακοποιήσουν όποιον βλέπουν διαφορετικό, ξένο, αλλόθρησκο, επικαλούμενοι την «κανονικότητά τους» ως πρότυπο. Την ίδια ώρα βέβαια θεωρούν ότι οι ίδιοι, επειδή είναι «κανονικοί», στρέιτ, με δουλειά και οικογένεια και φυσικά με κάθε δικαίωμα εναντίον των άλλων, είναι αδύνατον να πέσουν θύμα -οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους- μιας ανάλογης επίθεσης.

Όχι, αγαπητό πανελλήνιο, την επόμενη φορά μην σοκαριστείς αν ξαφνικά ένας «κανονικός κατά τα κριτήρια Στεφανίδου» πέσει θύμα της αγριότητας από καθημερινούς καθωσπρέπει τραμπούκους. Μην αγανακτήσεις αν η αγριότητα ακουμπήσει τον γιο σου, την κόρη σου ή τη μάνα σου. Αν αποδέχεσαι ότι κάποιοι συμπολίτες σου μπορούν να εξαιρούνται από βασικά δικαιώματά, δεν αργεί η ώρα που και εσύ σε κάποιο καθεστώς εξαίρεσης θα βρεθείς... Πού ξέρεις αύριο τι θα εγκρίνεται από τους τηλεοπτικούς εισαγγελείς, που διαμορφώνουν όμως δημόσιο λόγο και αντιλήψεις.

Έλλη Ζώτου

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: