14.12.18

Στη Θεσσαλονίκη με τρίκυκλα και αστέρι της Βεργίνας...

Επικοινωνιακή δίνη στην αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει η σημερινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (19.00 Παλέ ντε Σπορ).

Ενώ εθνικιστές και ακροδεξιοί ανακύκλωναν βρισιές, η...
αξιωματική αντιπολίτευση συρόταν τελικά πίσω από τη «γραμμή» που της έδωσαν φιλικά της μέσα και αρθρογράφοι ανακυκλώνοντας τη θεωρία της… αντισυγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Ν.Δ., κάνοντας αβάντα στο κλίμα που δημιουργούν ομάδες άγνωστων διαχειριστών σελίδων του φέισμπουκ (F/B).

Η αρχική απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση ως προεκλογικού χαρακτήρα απορρίφθηκε ταχύτατα καθώς έγινε παραδεκτό το αληθινό διακύβευμά της: η ρελάνς που επιχειρεί η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, η κατά μέτωπον αντιπαράθεση με εθνικιστές και ακροδεξιούς.



Αν και η κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη από Λάρισα μέχρι Εβρο, δεν αναμένονται στην πόλη πάνω από 20 λεωφορεία, καθώς πολλοί έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Μέσα στη Θεσσαλονίκη, επίσης, έχει καλλιεργηθεί κλίμα ακόμη και από απλούς ψηφοφόρους του κόμματος ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους μια απάντηση στους εθνικιστές και ακροδεξιούς. Τα αποτελέσματα αυτής της κινητοποίησης θα κριθούν σήμερα, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν υποτιμούν διόλου και τις εθνικιστικές ανακοινώσεις για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο. Γι’ αυτό σήμερα στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η άφιξη 18 διμοιριών ΜΑΤ και 11 διμοιριών ΟΠΚΕ από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, ενώ επιπλέον αναμενόταν από την Αθήνα ακόμη και η «Αύρα», το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού.



Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανακοινώθηκε χθες ότι λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της πόλης δεν θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές λειτουργίες στα κτίρια της κεντρικής Πανεπιστημιούπολης μετά τις 17.00 και όλες οι είσοδοι των κτιρίων που γειτνιάζουν με τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπως και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς αυτές θα κλειδωθούν για λόγους ασφαλείας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δέχτηκε εξάλλου χθες «πιέσεις» και έβγαλε το μεσημέρι συνεργεία τα οποία κατέβαζαν από τις κολόνες φωτισμού τις αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του πρωθυπουργού, παρότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαβεβαιώσει ότι οι ίδιοι θα κατέβαζαν τις αφίσες μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Η κύρια μάχη που έχει δοθεί είναι πάντως στον τομέα της επικοινωνίας. Η Ν.Δ. στην προσπάθειά της να απαντήσει στις κυβερνητικές εγκλήσεις για καταδίκη των ακροδεξιών και κάθε είδους νέων «γκοτζαμάνηδων» μπέρδεψε και μπερδεύτηκε οπότε κατέληξε να κάνει καθαρή αβάντα στους ακροδεξιούς, τους οποίους ποτέ δεν καταδίκασε. Η ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης έδειξε, πάντως, ότι παρακολουθεί και παίρνει γραμμή από τα αντιπολιτευτικά μέσα.



Ετσι, με προχθεσινή ανακοίνωσή της ανακύκλωσε άρθρο στο liberal.gr (10.12.18) γραμμένο από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη που είχε χαρακτηρίσει τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ «τηλεοπτική αντισυγκέντρωση». Η ιδέα άρεσε στη ΝΟΔΕ της Ν.Δ. η οποία με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «υιοθετεί προκλητικές εκφράσεις διχασμού, προσπαθώντας να προσελκύσει επικοινωνιακά με την πόλωση και τον ακραίο λόγο. Ξαφνικά οι Θεσσαλονικείς στέλνονται σε “εποχές γκοτζαμάνη” και χαρακτηρίζονται “ακροδεξιοί”, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βάφει μαύρη τη Θεσσαλονίκη για να αναδείξει την κομματική του αντι-εκδήλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει να διακινδυνεύσει την ομαλότητα της πόλης, για να δημιουργήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό απέναντι από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας». Η ίδια ανακοίνωση, παρότι καλεί τον λαό της πόλης να απορρίψει τον εξτρεμισμό, αρνείται φυσικά για άλλη μια φορά να τον κατονομάσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «ξεπερνάει, όμως, κάθε όριο –ακόμα και για τη Ν.Δ. του Α. Γεωργιάδη και του Μ. Βορίδη– η ανακοίνωση της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης» καθώς «ουσιαστικά προαναγγέλλει έκτροπα την Παρασκευή, καταλογίζοντας προκαταβολικά στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για αυτά. Φαίνεται ότι η πρόσφατη πρόταση του Μιχαλολιάκου για συνεργασία συγκίνησε τόσο τη Ν.Δ., που πλέον έχει επιλέξει ανοιχτά την πολιτική της συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή».

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, σχολίαζε δηκτικά πως «η τοπική Ν.Δ. αντί να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διοργάνωση “κομματικής (αντι)εκδήλωσης” (sic)… 500 χιλιόμετρα μακριά από το Συνέδριό της, καλό θα ήταν να καταδικάσει τους σύγχρονους Γκοτζαμάνηδες που καλούν σε αντισυγκέντρωση ακόμη και στο ίδιο το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά και ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.

Σε ρόλο Κασσάνδρας, προμηνύει “διατάραξη της ηρεμίας και της ομαλότητας της πόλης”». Λες για να επιβεβαιώσει όλα τα προηγούμενα, η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της απάντησε πως «το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία με ύβρεις, συκοφαντίες, αντισυγκεντρώσεις και υποθάλποντας τη βία κατά των πολιτικών του αντιπάλων, έχει το θράσος να διαμαρτύρεται. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τις αντισυγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης. Η Νέα Δημοκρατία από αύριο θα βρίσκεται στο Συνέδριό της στην Αθήνα και μαζί της θα είναι και το ΕΛΚ. Ο κ. Τσίπρας ας κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Του ευχόμαστε αυτή τη φορά να έχει γύρω του περισσότερους ακροατές παρά αστυνομικούς».

Αντισυγκεντρώσεις

Δύο διαφορετικά καλέσματα για αντισυγκέντρωση ανακοίνωσαν τελικά ότι θα βρεθούν στον Λευκό Πύργο. Η «Επιτροπή Αγώνα για τη Μακεδονία» και οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» διεκδίκησαν από την αρχή της εβδομάδας τα πρωτεία σε ιδέες για δράση, αλλά αυτή τη φορά δεν φαίνεται να συγκίνησαν με τις αναρτήσεις τους στο F/B παρά μόνο όσους βρίζουν διαδικτυακά. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τη λειτουργία στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως τριών θεματικών πάρκων («Αστερόκοσμος», «12 άθλοι του Ηρακλή» και «Van Gogh Alive») που προσελκύουν κόσμο για να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην εκδήλωση στο «Παλέ ντε Σπορ» για να δημιουργήσουν κάποιο επεισόδιο.

Η εβδομάδα πάντως είχε ξεκινήσει με την ιδέα της «Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα» να γίνει η αντισυγκέντρωση με… «κίτρινα γιλέκα». Η ιδέα κυριολεκτικά πάτωσε. Μπορεί να μπερδεύτηκαν οι ακόλουθοι των σελίδων με το μήνυμα που εκτός από γραμματικά λάθη και νοηματικά δεν «κολλούσε» ευθέως με το Μακεδονικό, καθώς έλεγε «τασόμεθα κι εμείς στο πλευρό των αγωνιστών κατά της παγκοσμιοποίησης και των βρώμικων σχεδίων τους».

Οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» έγιναν γνωστοί από την απάντηση που έδωσαν στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως με τη χαρακτηριστική και… απολαυστική παράγραφο «εσείς έχετε ξεμείνει με έναν κομματικό στρατό όπου κι αυτός ακόμα είναι ξενερωμένος με την πάρτη σας! Εσείς “γουστάρετε” πιο πολύ με Κούβα, Σοβιετική Ενωση, Τσε Γκεβάρες και... ερεθίζεστε στη θέα του ξενόφερτου σφυροδρέπανου και της κόκκινης σημαίας! Καταλάβατε ποια είναι η διαφορά μας; Σας γνωρίζουμε πλέον καλά... Οσο γι’ αυτές τις μπούρδες περί “‘Γκοτζαμάνη”’... Ενα έχουμε να σας απαντήσουμε: “Οτι του φανεί του λωλοστεφανή, τρικυμία εν κρανίω και ότι ζείτε εκτός τόπου και χρόνου σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν!”». Οι ίδιοι έδωσαν και τη γραμμή, «τι χαζομάρες είναι αυτές με τα κίτρινα γιλέκα» και αφού κατατρόπωσαν τους «νεωτερισμούς» κατέληξαν σε κάτι πιο κλασικό: «όλοι στον Λευκό Πύργο με μια γαλανόλευκη και το αστέρι της Βεργίνας στο χέρι!».

Η «Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα» δεν το έβαλε όμως κάτω και με ρελάνς αντιπρότεινε: «Εμείς οι αληθινοί Μακεδόνες γεμίζουμε το Παλαί Ντε Σπορ στο… ανοιχτό κάλεσμα του Αλέξη», και για όσους δεν κατάλαβαν «ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όσους πατριώτες καταφέρουν και εισέλθουν στο Παλαί. Ομως εμείς θα κάνουμε το αυτονόητο. Και στην τελική το Παλαί από τον Λευκό Πύργο απέχουν μόλις 400 μέτρα... Αν χρειαστεί...θα έρθουμε δυναμικά».

Ολα τα παραπάνω πλαισιωμένα πάντα από ακατάσχετο υβρεολόγιο προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιον άλλον εντοπίζεται να έχει διαφορετική άποψη. Δυστυχώς τέτοιες αναρτήσεις, οι οποίες γράφονται από ελάχιστους ακροδεξιούς, παίρνουν διάσταση από ενημερωτικές ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης οι οποίες μεταφέρουν τα σχετικά μηνύματα λες κι αυτά αντιπροσωπεύουν κάθε έναν που έχει αντίθετη άποψη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Προηγείται η εντύπωση ότι αφού κάνουν κακό στην κυβέρνηση μπορεί να αποβούν σε καλό της αντιπολίτευσης…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: