3.12.18

Στον Λούκα Μόντριτς η Χρυσή Μπάλα...


Ο Κροάτης διεθνής μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Μόντριτς, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και αναδείχθηκε νικητής της 63ης «Χρυσής Μπάλας», σταματώντας την κυριαρχία των...
Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο την τελευταία δεκαετία, όταν και μοιράστηκαν τις διακρίσεις (από πέντε) για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου.

Ο Μόντριτς έγινε έτσι ο πρώτος Κροάτης ποδοσφαιριστής στην Ιστορία που φτάνει σε αυτή τη διάκριση, καθώς και ο πρώτος από όλες τις χώρες που συγκροτούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Πορτογάλος σταρ της Γιουβέντους ήταν δεύτερος φέτος, ενώ ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα πέμπτος, με τους Αντουάν Γκριζμάν και Κιλιάν Μπαπέ να καταλαμβάνουν αντίστοιχα την τρίτη και τέταρτη θέση. Από εκεί και ύστερα, την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν κατά σειρά οι Μοχάμεντ Σαλάχ, Ραφαέλ Βαράν, Εντέν Αζάρ, Κέβιν Ντε Μπρόινε και Χάρι Κέιν. Την πρώτη «Χρυσή Μπάλα» στην κατηγορία των Γυναικών κατάκτησε η Άντα Χέργκερμπεργκ, από τη Νορβηγία. Ο Κιλιάν Μπαπέ πρώτευσε στο επίσης νέο βραβείο «Κοπά», για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του 2018.

Η... γέννηση, η ένωση και ο χωρισμός

Η «Χρυσή Μπάλα» του France Football, το πιο πολυπόθητο βραβείο του ποδοσφαίρου, που κάθε παίκτης ονειρεύεται για να κερδίσει μία ημέρα, ...γεννήθηκε, όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1956 και το 2010, υπό την προεδρία του Ζεπ Μπάτερ στην FIFA, καταβλήθηκαν 15.000.000 ευρώ στον Όμιλο Amaury, που έχει στην κατοχή του την L'Equipe και το France Football, προκειμένου να αποκτηθούν τα δικαιώματα του τροπαίου.

Με την άφιξη του Τζάνι Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA, υπήρξε ρήξη και αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συμφωνία, μιας και επιθυμεί ένα βραβείο που να δίνεται αποκλειστικά από την FIFA.

Ετσι από πέρυσι, ο ιστορικός θεσμός της Χρυσής Μπάλας, διοργανώνεται ξανά εξ ολοκλήρου από το γαλλικό περιοδικό France Football μετά από έξι χρόνια συνύπαρξης με τη FIFA (World Player of the Year) και τον νικητή θα επιλέξουν και πάλι, 173 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Σημαντικό ρόλο στην διαμάχη με την FIFA, φαίνεται να έπαιξε και μία μελέτη, που έδειξε ότι το ταλέντο μπορεί να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει έναν παίκτη στην επιτυχία, αφού φαίνεται να παίζουν αποφασιστικό ρόλο σχέσεις και φιλίες. Συγκεκριμένα, η γαλλική αθλητική εφημερίδα L’Equipe, που αποτελεί μέρος του ίδιου εκδοτικού ομίλου με το France Football, είχε παρουσιάσει μελέτη τριών οικονομολόγων από Λονδίνο, Παρίσι και Αμπού Ντάμπι, που υποστήριζαν ότι από το 2010, το βάρος της ψήφου δίνεται υπέρ συμπαικτών στην ίδια ομάδα αλλά και ιδιαίτερα ποδοσφαιριστών που προέρχονται από το ίδιο έθνος.

Η «Χρυσή Μπάλα», ήταν έμπνευση του Γάλλου δημοσιογράφου Γκαμπριέλ Ανό και δίνεται στον κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, έπειτα από ψηφοφορία δημοσιογράφων. Στην αρχή, αναφερόταν μονάχα σε ευρωπαίους παίκτες, όμως από το 1995 επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και το 2007 σε όλους τους παίκτες από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: