8.12.18

Φάρμακο: πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των ασφαλισμένων...














Μεγαλύτερη επιβάρυνση των αρρώστων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα φέρει η επόμενη μέρα του «νέου μείγματος φαρμακευτικής πολιτικής στη μεταμνημονιακή περίοδο». 

Η προωθούμενη δέσμη των...
αλλαγών στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το Φάρμακο την περασμένη Τρίτη, αναμένεται να ενισχύσει τις ήδη πολύ αυξημένες συμμετοχές των ασθενών προκειμένου να μειώνεται η δαπάνη του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. 

Θυμίζουμε ότι οι κλειστοί πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη καθορισμένοι-κλειδωμένοι στο 1,945 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 μέχρι και για το 2019.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, «η τιμολόγηση θα γίνεται μία φορά τον χρόνο και η ανατιμολόγηση νέων φαρμάκων, τέσσερις φορές τον χρόνο. Πλέον δεν θα είναι βάσει των μέσων διαμορφωμένων τιμών των 28 χωρών της Ε.Ε., αλλά με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές των 19 χωρών της ευρωζώνης».

Επομένως, πετιέται από το «καλάθι» των τιμολογήσεων και ανατιμολογήσεων το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με χαμηλότερες τιμές στο φάρμακο, και περιοριζόμαστε στις χώρες της ευρωζώνης με υψηλότερες τιμές, τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ).

«Η εκτίμηση είναι ότι το μείγμα θα ωθήσει τις τιμές ανοδικά, διότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, είναι πιο ισχυρές και οικονομικά ανθηρές σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία, που είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά όχι της ευρωζώνης», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Μόνο εάν και εφόσον μπει το «πλουτόμετρο», ο υπολογισμός της συμμετοχής των αρρώστων με βάση το εισόδημά τους, που έχει ανακοινώσει ότι θα νομοθετήσει ο υπουργός Υγείας –λέει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος–, θα μειωθούν οι συμμετοχές για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, τα οποία θα έχουν κάποια ελάφρυνση.

Τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης των ασθενών οι οποίοι στα χρόνια των μνημονίων κλήθηκαν να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φάρμακά τους επανέλαβε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής ο Ανδρέας Ξανθός.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: