10.12.18

Πώς το Μαξίμου «εξαφάνισε» τον Πούτιν!..

Η επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου δεν παύει να εκπλήσσει. Η εφευρετικότητα των υπευθύνων είναι ανεξάντλητη και ομολογουμένως οδηγεί την πολιτική επικοινωνία σε νέα μονοπάτια.

Το...
τελευταίο αξιοθαύμαστο δείγμα προσφέρθηκε στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Μόσχα και της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από κοινού με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οσοι την παρακολούθησαν στη ζωντανή μετάδοση διαπίστωσαν λίγο πολύ ότι τουλάχιστον από πλευράς Πούτιν ήταν κάπως διεκπεραιωτικά τα πράγματα. Διάβαζε κάτι αριθμούς για τους ρώσους τουρίστες, κάτι άλλους για τις εμπορικές σχέσεις και, τέλος πάντων, κάπως φαινόταν ότι περίμενε πότε θα ξεμπερδεύει. Κάπως πιο ενθουσιώδης ήταν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς και πίστευε ότι πρόκειται για βαρυσήμαντη επίσκεψη, αν και είναι άγνωστο τι οφέλη μπορεί να έχει η χώρα, έτσι όπως τα έχει κάνει η κυβέρνηση στις σχέσεις με την Ρωσία. Στις οποίες, εν πάση περιπτώσει, η ίδια είχε επενδύσει χωρίς να την ζορίζει και κανείς και για δικούς της λόγους… Μέσα σε αυτή την πληκτική ατμόσφαιρα, κάποια στιγμή κάτι άστραψε.

Ηταν τότε που ο πρόεδρος Πούτιν δέχθηκε μία ερώτηση από ρωσίδα δημοσιογράφο, η οποία προφανώς και δεν τον αιφνιδίασε. Η ερώτηση αφορούσε τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών το προηγούμενο καλοκαίρι, με επίκληση παρεμβάσεις στο Σκοπιανό. Και η απάντηση, όπως μεταδόθηκε από την ταυτόχρονη διερμηνεία, ήταν: «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», με την προσθήκη ότι είναι «σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας». Ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε στο «σαχλαμάρες». Ακόμη και αν η ακριβής διατύπωση ήταν άλλη -αλλά πάντως ο κ. Τσίπρας την ίδια διερμηνεία άκουγε- κολακευτική και μεριοπαθής δεν θα ήταν. Προφανώς και ο Πούτιν ήθελε να τα πει αυτά.

Και όταν λέγονται έτσι κάποια πράγματα δημοσίως στο πλαίσιο μίας επίσκεψης, κάτι σημαίνει. Πού κολλάει τώρα η επινοητικότητα των επικοινωινακών εγκεφάλων του Μαξίμου; Προφανώς για να μην υπάρχουν οι «σαχλαμάρες» κάπου καταγραμμένες, το δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου εμφάνιζε τον κ. Τσίπρα να την έχει δώσει μόνος του! Ή πιο ορθά, είχε τον τίτλο: «Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν». Περιλαμβάνονταν σε αυτό μόνο οι ερωταπαντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού και όχι του ρώσου προέδρου…

Είναι και αυτό μία άποψη για την ενημέρωση από ένα επιτελείο που κατά τα άλλα ενοχλείται από τη «μαύρη αντικυβερνητική προπαγάνδα»...

Άγγελος Κωβαίος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: