7.12.18

Λίντχολμ, η δανέζικη... Σπιναλόγκα για ξένους...

Ονομάζεται Λίντχολμ, βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης κι από το 1926 μέχρι πρότινος χρησιμοποιείτο ουσιαστικά ως η Σπιναλόγκα της Δανίας. Οχι όμως για την...
εξορία λεπρών, αλλά άρρωστων με μολυσματικές ασθένειες ζώων, όπως γουρούνια και γελάδια, καθώς στο απομονωμένο νησί στεγάζονταν τα εργαστήρια πανεπιστημιακού ινστιτούτου κτηνιατρικής.

Τώρα, η ξενοφοβική κυβέρνηση της Δανίας ετοιμάζεται να μετατρέψει το απομονωμένο ακατοίκητο νησί σε Σπιναλόγκα για ανθρώπινα πλέον «μιάσματα»: αλλοδαπούς εγκληματίες, μετανάστες προς απέλαση ή άλλους ξένους, που συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και όχι μόνο -σύμφωνα πάντα με το επίσημο αφήγημα-, αλλά οι δανέζικες Αρχές κωλύονται τυπικά να επαναπατρίσουν, επειδή στις χώρες τους κινδυνεύουν.

«Είναι ανεπιθύμητοι και πρέπει να το νιώσουν», έγραψε ωμά στο facebook η υπουργός Μετανάστευσης, Ινγκερ Στόιμπεργκ, γνωστή ως η αρχιτεκτόνισσα του κατάπτυστου νόμου του 2016 για την κατάσχεση των τιμαλφών προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν (με το σταγονόμετρο πια) στα δανέζικα σύνορα.

Παρά την κατακραυγή, το σκληροπυρηνικό αντιμεταναστευτικό μέτρο της υπεράκτιας εξορίας των «ανεπιθύμητων» -εμπνευσμένο από την πρώτη διδάξασα Αυστραλία- εγκρίθηκε επί της αρχής και αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί στη Βουλή ύστερα από συμφωνία του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Venstre με τους κοινοβουλευτικούς του συμμάχους από το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP).

Το σχέδιο προβλέπει απολύμανση του Λίντχολμ εντός του 2019 και μεταφορά τουλάχιστον εκατό ανθρώπων εκεί το 2021. Ποιος ξέρει τι άλλο θα έχουν δει τα μάτια μας ως τότε...

Βίκυ Καπετανοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: