6.12.18

Τρεις κρίσιμες ημέρες για το CDU και τη Γερμανία














Μετά από αρκετά χρόνια κυριαρχίας στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό το CDU βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η...
αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία αποτελεί ένα τέλος εποχής σε μια περίοδο, όμως, όπου τα ποσοστά του κόμματος κατακρημνίζονται, ενώ η πολιτική της καγκελαρίου δεν έχει πλέον ευρεία αποδοχή.

Οι διαδικασίες εκλογής του διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ξεκίνησαν σήμερα στο Αμβούργο, όπου οι 1.001 αντιπρόσωποι του CDU θα επιλέξουν, το Σάββατο, το νέο πρόεδρό τους με το βλέμμα στις εκλογές του 2021.

Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα μετά την αποχώρηση της καγκελαρίου με πρώτο βασικό σταθμό να είναι οι εκλογές του 2021.

Οι 1.001 αντιπρόσωποι που συνεδριάζουν από σήμερα το απόγευμα και μέχρι το Σάββατο στο Αμβούργο πρόκειται να ορίσουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος μεταξύ τριών υποψηφίων, δύο από τους οποίους --οι Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν-- σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ρήξη με την κεντρώα γραμμή της Άγγελα Μέρκελ και προτείνουν μια στροφή προς τα δεξιά.

Η έκβαση παραμένει πολύ αβέβαιη, ιδιαίτερα μεταξύ του Μερτς και της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία παραμένει πιστή στην καγκελάριο.

Οι «βαρόνοι» παίρνουν θέση
Μέχρι στιγμής τα ιστορικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, που έχουν σημαντικά ερείσματα στο εσωτερικό του κόμματος, δεν είχαν τοποθετηθεί ανοικτά για το ποιούς στηρίζουν για τη θέση της Μέρκελ, όμως η χθεσινή παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφερε αντιδράσεις από τον υπουργό Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ.

Ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής και πρώην υπουργό Οικονομικών ότι ανακοίνωσε τη στήριξή του προς τον 63χρονο Φρίντριχ Μερτς.

Ο Αλτμάιερ επωφελήθηκε παράλληλα της ευκαιρίας για να επισημοποιήσει τη δική του υποστήριξη προς την αντίπαλο του Μερτς, την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Αφού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπασε τώρα το φράγμα, μπορώ να το πω: είμαι πεπεισμένος πως με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να ενώσουμε την CDU και να κερδίσουμε τις εκλογές», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα Rheinische Post.

Ο Σόιμπλε ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον αντίπαλο της Μέρκελ, επικρίνοντας έμμεσα, αλλά σκληρά, την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από την καγκελάριο.

Ο Μερτς είναι ένας πολιτικός «που στέλνει ξεκάθαρα σήματα με ξεκάθαρες έννοιες, που έχει το θάρρος να μην αρκείται να περιμένει το τέλος μιας συζήτησης» για να πάρει θέση, «αλλά να την προσανατολίζει», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ επιχείρησε σήμερα να εκτονώσει αυτή την πολεμική λέγοντας πως «είναι δικαίωμα» του Σόιμπλε να προσφέρει δημόσια την υποστήριξή του στον Μερτς.

Όμως ταυτόχρονα κάλεσε την πολιτική της οικογένεια «να μείνει ενωμένη μετά» την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα το απόγευμα της Παρασκευής.

Ένας άλλος «βαρόνος» του κόμματος, ο Άρμιν Λάσετ, πρόεδρος του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο επηρεάζει πολύ τη γερμανική πολιτική, προειδοποίησε επίσης εναντίον των εσωκομματικών διενέξεων.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τις αποφύγουμε», τόνισε.

Η «μαμά Μέρκελ» σε ελεύθερη πτώση


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: