1.12.18

G20: Ακόμη ζωντανοί, στη σκηνή...










Ανταγωνισμοί, συγκρούσεις και χαμόγελα στο Μπουένος Άιρες...

Τα μέλη του μεγάλου διευθυντηρίου του κόσμου, της ομάδας της G20, ήταν -πλην ενός- συνεπή και στο φετινό ετήσιο «αντάμωμά» τους στο μακρινό...
Μπουένος Άιρες της Νότιας Αμερικής. Το θέμα που θα τους απασχολήσει εφέτος είναι «η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», ωστόσο ο ακαδημαϊσμός που αποπνέει ο παραπάνω τίτλος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρύψει τους διαγκωνισμούς, τους θυμούς και τις μεγάλες διχόνοιες που τους χωρίζουν.

Οι ηγέτες των 19 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου -Αργεντινής, Αυστραλίας, Βραζιλίας, Καναδά, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ινδίας, Ινδονησίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Μεξικού, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Νότιας Αφρικής, Νότιας Κορέας, Τουρκίας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου - συν της Ε.Ε., οι οικονομίες των οποίων σχηματίζουν αθροιστικά το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ (!), στήθηκαν και φέτος στη σειρά για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Όμως διάθεση για πολλά χαμόγελα και αβρότητες δεν υπήρχε και το κλίμα μεταξύ τους ήταν κάπως μουδιασμένο, όπως και η ίδια η πρωτεύουσα της Αργεντινής, που έμοιαζε με έρημη πόλη καθώς η κυβέρνηση κήρυξε τη χθεσινή ημέρα επίσημη αργία φοβούμενη ξέσπασμα οργής εναντίον της, αλλά και εναντίον των υψηλών προσκεκλημένων της για την ανακύκλωση της λιτότητας και τη χρόνια οικονομική κρίση στη χώρα.

Με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Τραμπ - Πούτιν με πρωτοβουλία του πρώτου -λόγω Ουκρανίας και με τη Μέρκελ μεγάλη απούσα της εναρκτήριας τελετής λόγω του ότι το αεροπλάνο της... έμεινε από βλάβη στην Κολωνία, το ενδιαφέρον της χθεσινής πρώτης ημέρας μονοπώλησε και πάλι... ο Τραμπ.

Νέα NAFTA

Και αυτό διότι το μοναδικό σημαντικό γεγονός της χθεσινής πρώτης ημέρας της διήμερης συνόδου ήταν η υπογραφή της νέας NAFTA της βορειοαμερικανικής συνθήκης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού. Το νέο ντιλ στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές των τριών κυβερνήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου ύστερα από έναν μαραθώνιο σκληρών παζαριών αντικαθιστά τη αρχική NAFTA, που τέθηκε σε ισχύ το 1994 και την οποία ο Τραμπ δήλωνε αποφασισμένος να καταργήσει.

Οι διαπραγματευτές κατέληξαν τελικά σ' έναν συμβιβασμό ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της γεωργίας. «Είναι ένα πρότυπο συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που θα αλλάξει για πάντα το εμπορικό τοπίο, (...) ίσως η σπουδαιότερη εμπορική συμφωνία που έχει επιτευχθεί ποτέ. Όλες οι χώρες θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό» διακήρυξε ο μεγιστάνας Πρόεδρος παρουσιάζοντας το γεγονός ως προσωπική επιτυχία του.

Η υπογραφή της νέας NAFTA πιθανώς θα αποδειχθεί και το μοναδικό ουσιαστικό επίτευγμα αυτής της συνόδου. Η προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν ακυρώθηκε και οι ελπίδες για «ειρήνευση» στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας είναι λίγες καθώς δεν αναμένονται σπουδαία αποτελέσματα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ.

Μένει να φανεί στο τελικό κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί σήμερα αν υπάρχει διάθεση για ελάχιστη έστω συναίνεση μεταξύ των μελών του κλειστού κλαμπ. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, το διακύβευμα της συνόδου είναι πλέον κατά πόσον η λέσχη θα παραμείνει πιστή στο δόγμα της πολυμερούς συνεργασίας που πρυτανεύει από το 2008, όταν παντού επικρατούσε πανικός εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ή αν θα «αναθεωρηθεί» ντε φάκτο.

Γύρω από το τραπέζι της G20 υπάρχουν «δισταγμοί», αναφύονται μορφές «επιθετικότητας», επανεμφανίζονται «ρήγματα», προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι δεν θα υπογράψει την εμπορική συμφωνία με το οικονομικό μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής αν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

N.K
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: