2.12.18

Zάεφ πέραν πάσης προσδοκίας...


Στην τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος εισέρχεται η Βουλή της ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να προεξοφλεί τη...
θετική κατάληξη περί τα μέσα Ιανουαρίου και μάλιστα με μεγαλύτερη πλειοψηφία από τις 80 θετικές ψήφους που απαιτούνται.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αλλά και διαρροές από το κυβερνητικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM), υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν στην τελική ψηφοφορία απαιτηθεί και πάλι ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δημόσιες εκκλήσεις που απηύθυναν τελευταία ο πρώην υπουργός Υγείας Νίκολα Τόντοροφ, ο οποίος διαγράφηκε πρόσφατα από το VMRO-DPMNE, και ο δήμαρχος του Καβάνταρτσι, Μίτκο Γιάντσεφ, που καθαιρέθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Τα δύο πρώην στελέχη του VMRO-DPMNE, που διατηρούν σημαντική επιρροή στο εθνικιστικό κόμμα, συνάντησε πριν από λίγες ημέρες στη Στρούμιτσα ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ διογκώνεται στο εσωτερικό του εθνικιστικού κόμματος η αμφισβήτηση της πολιτικής της ακραίας ηγεσίας του Χρίστιαν Μίτσκοφσκι. Ταυτόχρονα, πολλά μετριοπαθή στελέχη των εθνικιστών Σλαβομακεδόνων εκφράζουν πλέον ανοιχτά την απογοήτευσή τους για τη «διπρόσωπη πολιτική» της ηγεσίας του VMRO-DPMNE σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές.

Ορισμένοι βουλευτές του VMRO-DPMNE φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι ο Μίτσκοφσκι υποσχέθηκε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και στις επαφές που είχε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι πως θα τηρήσει εποικοδομητική στάση και δεν θα παρεμποδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εντός της χώρας τηρεί σκληρή απορριπτική στάση. Με αυτή την τακτική, το κόμμα συρρικνώνεται, η πολιτική του επιρροή μειώνεται και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα φθίνει.

Αντίθετα, όσο προχωράμε προς την τελική ευθεία της συνταγματικής αλλαγής και της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο αυξάνει η δύναμη των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ που προβάλλει ως η δύναμη του αύριο.

Ο ίδιος ο Ζάεφ διέψευσε σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά και τις εικασίες που τον έφεραν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η (δεύτερη και τελευταία) θητεία του σημερινού προέδρου, εθνικιστή Γκιόργκε Ιβάνοφ, λήγει την άνοιξη του 2019. «Η ευθύνη μου απέναντι στους πολίτες είναι να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία της χώρας μας και να δώσουμε ώθηση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτή την εντολή έχω λάβει από τον λαό» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από τον λαό και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν στα Σκόπια τα πρώτα ονόματα υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και του πρώτου υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντένκο Μάλεσκι, ενός σεβάσμιου βετεράνου διπλωμάτη και καθηγητή Πανεπιστημίου που υπήρξε στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ. Την υποψηφιότητα Μάλεσκι έριξε προχθές στο τραπέζι ο Αλι Αχμέτι, ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, DUI, και εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Νικόλας Ζηργάνος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: