18.1.19

Από 150 έως 153 η Συμφωνία των Πρεσπών...

Τι φοβάται το Μαξίμου...

Πιο ήσυχοι είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού. Η ψήφος κατά συνείδηση δίνει το “πράσινο φως” στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά να ψηφίσουν θετικά, οπότε μαζί με...
τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Έλενα Κουντουρά στο Μαξίμου μετρούν 150 βουλευτές.

Ο Σπύρος Λυκούδης διάκειται θετικά, χωρίς να αποκλείει να ψηφίσει «παρών» και όπως όλα δείχνουν θα κρίνει τη στάση του ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση της Βουλής.

Ερωτηματικό υπάρχει για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την Κυριακή. Η Φώφη Γεννηματά δεν βάζει κομματική πειθαρχία, αλλά με “αστερίσκους” και όλα θα κριθούν τη τελευταία στιγμή.

Το “θρίλερ” για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει ούτε από τη στάση της Κατερίνας Παπακώστα, που όλα δείχνουν πως θα αποφασίσει τι θα πράξει λίγο πριν την ψηφοφορία. Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως δεν θα καταψηφίσει, ωστόσο οι δυο παρουσίες της στο Μέγαρο Μαξίμου (αρχές Δεκεμβρίου - όπως είχε αποκαλύψει το newpost.gr - και τη Δευτέρα), καθώς και τα τηλεφωνήματα που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό δείχνουν τους προβληματισμούς που έχει. Δεν αποκλείεται καταλυτικό ρόλο στην τελική της απόφαση να παίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον οποίον διατηρεί εξαιρετική σχέση.

Στο Μαξίμου δεν πρέπει πλέον να ελπίζουν στον Δημήτρη Κρεμαστινό, αφού με τις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN τόνισε πως θα ακολουθήσει την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας: “Εγώ θα πω τα θετικά και τα αρνητικά στην κοινοβουλευτική μου ομάδα και θα συμφωνήσουμε ώστε να συμπαραταχθούμε. Να μην λέει ο καθείς την άποψή του δημόσια", σημείωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Αν και οι σχέσεις του Βασίλη Κόκκαλη με τους ΑΝΕΛ, μετά τη διαγραφή του, δεν βρίσκονται σε καθόλου καλό επίπεδο, εντούτοις τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύουν οι δηλώσεις του πως διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό στρατόπεδο άλλαξαν τακτική όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μετανομασία των γειτόνων σε “Βόρεια Μακεδονία”. Βασισμένοι στη ρηματική διακοίνωση επιθυμούν να “στριμώξουν” όσο περισσότερο μπορούν τη ΝΔ δίνοντας περισσότερο χρόνο στο διάλογο. Δεν αποκλείουν η κύρωση να γίνει πιο αργά από ότι υπολογιζόταν αν και είναι λογικό πως από τη στιγμή που “κλειδώσουν” οι 151 ο Αλέξης Τσίπρας να θέλει να τελειώσει και με αυτή την εκκρεμότητα. 

Το ενδεχόμενο η Συμφωνία να κυρωθεί με απλή πλειοψηφία δεν το θεωρούν ως το πιθανότερο σενάριο στο Μαξίμου, ωστόσο τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών δείχνουν να προετοιμάζουν το έδαφος για μια τέτοια κατάληξη: “Συνταγματικά δεν απαιτείται η πλειοψηφία των 151. Ως προς την ενδεχόμενη επίπτωση στην πολιτική σταθερότητα της Κυβέρνησης, νομίζω ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν την αγγίζει ουσιαστικά. Μόλις χθες είχαμε 151 ψήφους και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα αφόρητης πίεσης προς τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι έδωσαν τελικά την εμπιστοσύνη τους”, δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.

Σε αυτό το άκρως πολωμένο περιβάλλον η μάχη του debate καλά κρατεί και σε μεγάλο βαθμό θυμίζει το “πινγκ - πονγκ”  μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όταν στο τιμόνι της γαλάζιας παράταξης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Από την Ηρώδου Αττικού  εκτίμησαν πως η ΝΔ αιφνιδιάστηκε για άλλη μια φορά και τώρα προσπαθεί να  αποφύγει αυτή τη συζήτηση βάζοντας στο κάδρο τις εκλογές. Από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο newpost.gr πως η δεύτερη πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για διακαναλική τηλεμαχία δεν ήταν “πυροτέχνημα” αλλά θα γίνει βάση συζήτησης το επόμενο διάστημα. 

Όλα τα δεδομένα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με το συλλαλητήριο της Κυριακής, θα συνεκτιμηθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 10.30 π.μ....

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: