19.1.19

Δημοσιονομική «βόμβα» έως 29 δισ. ευρώ...

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση και Θεσμοί λόγω της δημοσιονομικής βόμβας που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 29 δισ. ευρώ και προκύπτει από...
δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για παράνομες περικοπές συντάξεων και δώρων.

Την ώρα που αναμένονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι Θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να περιγράψει πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πιθανό κόστος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται η «Καθημερινή» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έχουν εκπονήσει μελέτη για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και σχέδιο για την κάλυψη του κόστους.

Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι μόνιμη, αλλά εφάπαξ.

Ιδιαίτερα για το θέμα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, η ίδια πηγή είπε ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί πως πρέπει να αποκατασταθούν, η κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ουσιαστικά, αν η αναγνώριση αναδρομικών από τα δικαστήρια για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους καλύψει μεγάλη χρονική περίοδο, το κόστος, όπως προκύπτει από τα σενάρια που έχουν εκπονήσει τα ίδια τα αρμόδια υπουργεία, θα είναι απαγορευτικό και δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με σταδιακή εξόφληση.

Ειδικότερα:

• Για τις συντάξεις, το κόστος ενδέχεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 24 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, το κόστος εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν που κριθεί τελεσίδικα ότι θα πρέπει να επιστραφούν ποσά συντάξεων από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ. Εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, φθάνουν τα 9 με 12 δισ. ευρώ. Τέλος, εάν η περίοδος επιστροφών αφορά το διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τότε το κόστος εκτιμάται κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ.

• Για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος είναι 640-800 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση φτάνει τα 1,9-2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2012 θα είναι 3,8-4,8 δισ. Ακόμη υψηλότερη εκτίμηση είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανεβάζοντας το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων στο 1,6 δισ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός. Γι’ αυτό προφανώς και είπε χθες η υψηλόβαθμη πηγή ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί νέος νόμος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: