22.1.19

Βαγγέλης: Εδώ σε θέλω κάβουρα…



Πετάει τη σκούφια του για αρχηγός της Δεξιάς;...

Γιώργος Λακόπουλος

Η απόφαση της πρωτοκαπετάνισσας Φώφης μετά το ανοσιούργημα της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ  να διαλύσει και το ΙΧ μόρφωμα που έβαλε στη θέση του για να στήσει άλλο απολύτως δικός της- και προφανώς και απολύτως αποτυχημένο όπως το Κινάλ- φέρνει κάποιον σε δύσκολη θέση, περισσότερο από τους...
άλλους -Γ. Παπανδρέου, Ν. Ανδρουλάκη, Κ. Σκανδαλίδη και ασφαλώς τον Κ. Λαλιώτη. Είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Πώς κατάφερε ο πιο προικισμένος πολιτικός της γενιάς του να μην μπορεί να βγει ούτε βουλευτής είναι γνωστό. Απλώς έστρεψε τα προσόντα του-που «δεν έβαλε στον τόκο», όπως έλεγε- εναντίον του.

Δεν ήταν ΠΑΣΟΚ, αλλά τον έβαλαν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν ο Γ. Παπανδρέου- τον οποίο άφησε ατουφέκιστο στο πραξικόπημα με τον Σημίτη-το είχε ήδη εξαερώσει. Και επειδή δεν ήξερε τι να κάνει το έβγαλε από το φυσικό χώρο του. Το ρυμούλκησε στη Δεξιά του Σαμαρά. Το  έστρεψε εναντίον της Αριστεράς που ήταν η φυσική σύμμαχός του στο μαζικό χώρο και  έγινε θαυμαστής του Άδωνι Γεωργιάδη καθ’ ομολογία του- περισσότερο και από τη Διαμαντοπούλου.

Τώρα ειδικεύεται στο ρόλο του εν δυνάμει αρχηγού της Δεξιάς, κατά το πρότυπο του Κώστα Μητσοτάκη: τον έβαλαν το 1984 στην ηγεσία της ΝΔ για να νικήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου- και με ποιο τρόπο το κατάφερε το ξέρουμε. Ο Βενιζέλος  υπόσχεται να νικήσει τον Τσίπρα και το λέει: Εμένα φοβάται, εγώ είμαι ο αντίπαλός του.

Προφανώς βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως έβλεπε τον Γ. Παπανδρέου: «Να ασκήσει το κληρονομικό του δικαίωμα, να τελειώνουμε». Για να αναλάβει ο ίδιος ως φυσικό φαινόμενο.
Με τον Παπανδρέου δεν τα κατάφερε. Με τον Μητσοτάκη ίσως τα πάει καλύτερα, καθώς μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση στη Δεξιά. Τους κώδικες του ΠΑΣΟΚ δεν του έμαθε ποτέ. Ένα «φου» του έκανε ο Στέφανος Τζουμάκας, όταν συνέπεσαν στο ΕΓ και τον έβγαζε από τα ρούχα του. Ούτε ασχολήθηκε καν. Θεωρούσε ότι του κάνει χάρη να είναι αρχηγός του. «Είχα εγώ καμία ανάγκη;» έλεγε.

Εν πάση περιπτώσει θα δούμε αν θα καταφέρει να γίνει αρχηγός της Δεξιάς -με νέο φορέα ενδεχομένως, όπως το δρομολογούν κάποιοι- και πετάει τη σκούφια του και ο ίδιος. Το θέμα τώρα είναι ότι τον πήρε παραμάζωμα αυτό που έγινε στο Κινάλ , στο οποίο τύποις ανήκε και ας μην μπορεί ούτε να μυρίσει τη Γεννηματά.

Η κυρία προκήρυξε συνέδριο. Ήτοι θα κάνει μια σύναξη διορισμένων για να ξαναβγεί αρχηγός του εαυτού της και της ομάδας της. Δεν ξέρουμε αν θα το δεχθεί ο Γ. Παπανδρέου και θα διαλύσει το κόμμα του. Δεν ξέρουμε αν ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πήρε 45% όταν ψήφιζαν για το  Κινάλ, θα ανέχεται να τον αντιμετωπίζει σαν υπάλληλο.

Ούτε τι θα κάνει ο Κώστας Σκανδαλίδης που ως τώρα αρκείται στο να είναι βουλευτής. Και πολύ περισσότερο ο Κώστας Λαλιώτης που ανέχθηκε τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και συνέδραμε τη Γεννηματά- αλλά πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Γι’ αυτούς θα δούμε στην πορεία. Ο Βενιζέλος όμως τι θα κάνει; Πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει σύνεδρος να ακούσει τη Φώφη να ωρύεται. Αν θα παραμείνει ικέτης για την κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας σε ένα κόμμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπει στη Βουλή, ενώ την ίδια θέση η Γεννηματά τάζει και σε όποιον βρει μπροστά της. Ή αν θα κατεβεί στη Θεσσαλονίκη υποψήφιος να τον κάνουν σάντουιτς ο Χάρης Καστανίδης και η φοβερή πολιτικός Εύα Καϊλή.

Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα- ειδικά αν τα έστρωσες μόνος σου. Το  ΙΧ συνέδριο της  Γεννηματά μπορεί να σημαίνει και την πρόωρη αποχώρηση του Βενιζέλου από την πολιτική.Ρώτησα κάποια στιγμή τον αγαπητό μου φίλο Τσάρλς Νταλάρα για το πώς αντιλαμβάνεται το DSA, αν το αντιλαμβάνεται ως κάτι τεχνικά άψογο, μου είπε ότι «φυσικά είναι κάτι μεταξύ επιστήμης και τέχνης, διότι έχει μέσα μια σειρά από διαισθητικά στοιχεία, από υποθέσεις οι οποίες τακτοποιούν μαθηματικά το σχήμα, αλλά όχι οικονομικά». Και έτσι επήλθε η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Έλεγε ότι «θα φύγει αν επιστρέψει ο Παπανδρέου «και είχε κάθε δίκιο: ο Παπανδρέου με εντελώς ανήθικη πρακτική διέσπασε το κόμμα που τον έκανε πρωθυπουργό για να βλάψει τον Βενιζέλο. Τώρα με ποιο πρόσχημα  θα τα παρατήσει; Και τι θα κάνει; Δικό του κόμμα;

Το έλεγε άλλωστε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Αυτός θέλει να γίνει αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος». Αλλά έχει και τον ανθρωποδιώχτη. Μια προσπάθεια που όπως λέγεται οργάνωσε πριν από καιρό δεν ήταν ελπιδοφόρα και την εγκατέλειψε.

Θα ζητήσει από τον Κυριάκο να του δώσει κάτι; Δεν πρόκειται να πάρει τίποτε- τον χρειάζονται μόνο για να  ωθεί το Κινάλ σε υποταγή στη ΝΔ. Ίσως τον βλέπει και σαν αντίπαλο πλέον. Συμβαίνει αυτό με τους γόνους- αν δουν κανέναν καλύτερό τους.

Θα γυρίσει στο Πανεπιστήμιο αφού όπως λέγε «εγώ δεν είμαι ανεπάγγελτος»; Λίγο βαρύ για κάποιον που πολιτεύθηκε πάνω στο χρησμό του μέντορά του Δημήτρη Τσάτσου: «Θα είναι τυχερή η Ελλάδα, αν την κυβερνήσει  ο Βενιζέλος».

Η Ελλάδα δεν είχε αυτή την τύχη-πλην ολίγον. Ο ίδιος φαίνεται να μην έχει καθόλου. Όπως τα έκανε να δούμε πώς θα τα ξεμπερδέψει τώρα.

anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: