21.1.19

Η παγίδα της ΝΔ στον Θεοδωράκη...



Την περασμένη Τρίτη ο Γρηγόρης Ψαριανός προειδοποιούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι «εάν δεν διαγραφεί ο Δανέλλης, φεύγω εγώ». Ο Δανέλλης διαγράφηκε και ο Ψαριανός «έμεινε». «Έμεινε» μαζί με τον Γιώργο Αμυρά έως την Πέμπτη – ημέρα κατά την οποία συνεδρίαζε το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού για να...
καθορίσει την τελική στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών.

Σ’ εκείνη την συνεδρίαση ο Ψαριανός, που δεν ήθελε «να κάνει τα ρεπό του Ζουράρι», και ο Αμυράς πρότειναν αποχή και των πέντε – εναπομείναντων – βουλευτών του κόμματος. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, η πλειοψηφία αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση και, με βάση την απόφαση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν «ναι», ο Σπύρος Λυκούδης επιφυλάχθηκε και οι Ψαριανός – Αμυράς ότι θα ψηφίσουν «όχι». Ενδιαμέσως της απόφασης και των ανακοινώσεων, και οι δύο διαβεβαίωναν ξανά ότι «μένουν». «Ειδικά ο κ.Αμυράς μόλις την περασμένη Πέμπτη «ορκιζόταν» στα στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε», έγραψε σήμερα ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης στο twitter.

«Οποιος λέει ότι φεύγω είναι γελοίος»

Οι εν λόγω δεσμεύσεις επιβεβαιώνονται και από το ηχητικό ντοκουμέντο που ανέβασε στο προφίλ του ο Παναγιώτης Πιλάτος εκ των ιδρυτικών μελών του Ποταμιού. Στο ηχητικό αυτό, ο Γιώργος Αμυράς ακούγεται να λέει: «Όποιος θεωρεί στο μυαλό του και λέει μέσα γιατί και εγώ έχω προσβληθεί πάρα πολύ από την, με συγχωρείτε που θα το πω, από την βλακεία όσων πιστεύουν στο μυαλό τους ότι ο Αμυράς και ο Ψαριανός θα φύγουν και διαλύσουν το Ποτάμι. Όποιος το λέει ή όποιος το πιστεύει σας το λέω ξεκάθαρα είναι ένας γελοίος και μισός.»

Και όντως, ο Ψαριανός και ο Αμυράς «ξανα-έμειναν», δεν έφυγαν μέχρι το… Σάββατο. Τότε, και αφού στο μεταξύ και ο Σπύρος Λυκούδης είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να υπερψηφίσει την συμφωνία, ο Γρηγόρης Ψαριανός θυμήθηκε ότι «ανεξαρτήτως Συμφωνιών Πρεσπών, Σπετσών, Λειψών ή Ψαρρών», η «"προοδευτική" ΣΥΡΙΖΟΣΥΜΜΑΧΙΑ περίεργων και ετερόκλητων τυπων μάς βρίσκει εντελώς απέναντι». Και με ένα κείμενο στο Facebook, το οποίο συνυπέγραψε με τον Γιώργο Αμυρά, προανήγγειλε την αποχώρηση και των δύο από το κόμμα- άρα, και την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Είναι η διάλυση που επισφραγίστηκε σήμερα, πρωί-πρωί, με την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του πρώτα του Γιώργου Αμυρά, για να ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα, κι εκείνη του Γρηγόρη Ψαριανού.

Πίσω όμως από αυτήν την «πολιτική κωμωδία», όπως την χαρακτηρίζει στέλεχος του Ποταμιού, κρύβονται ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής και μια μεγάλη πολιτική παγίδα.

Ως προς το πρώτο, το ηθικό σκέλος, ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο twitter: «Ο Γιώργος Αμυράς διεκδικεί να γραφεί στο «δεξιό» πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κ. Ο του Ποτάμιου. Όπως αντιστοίχως γράφτηκε στο «αριστερό» πάνθεον ο κ. Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα».

Η πρόταση αποχής και το Plan B

Ο επικεφαλής του Ποταμιού όμως δεν έγραψε τίποτα για την πολιτική παγίδα, την οποία αναγνωρίζουν ανοιχτά πλέον σήμερα άλλα στελέχη του κόμματος. Κι αυτή η παγίδα, όπως λένε, δεν ήταν άλλη, από το «plan B» που έθεσε σε εφαρμογή η ΝΔ, από κοινού με τους δύο ανεξάρτητους πλέον βουλευτές (και ήδη «κλειδωμένους» στα γαλάζια ψηφοδέλτια), για να παίξει το δικό της παιχνίδι με τις Πρέσπες.

Η αρχική φάση αυτού του σχεδίου, κατά τις ίδιες πηγές, περιλάμβανε την ασφυκτική πίεση στον Σταύρο Θεοδωράκη κατ΄αρχάς να διαγράψει τον Σπύρο Δανέλλη, και εν συνεχεία να απέχει εκείνος και οι υπόλοιποι βουλευτές του από την ψηφοφορία. Σε αυτή την περίπτωση, η συμφωνία θα περνούσε με σχετική πλειοψηφία, γεγονός που διευκόλυνε τα μέγιστα την Νέα Δημοκραστία. Και τούτο, διότι αφενός η συμφωνία θα περνούσε και δεν θα της έμενε στα χέρια, ως καυτή πατάτα, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, και αφετέρου θα είχε το «όπλο» της απουσίας απόλυτης πλειοψηφίας – ένα «όπλο» που θα της επέτρεπε να σφυροκοπεί καθημερινά την κυβέρνηση και να αμφισβητεί την πολιτική της νομιμοποίηση. Εξ ου και η πρόταση Ψαριανού στο Πολιτικό Συμβούλιο για συνολική αποχή από την ψηφοφορία.

Οταν το σχέδιο αυτό απέτυχε – λόγω της, όντως συνεπούς, στάσης Θεοδωράκη – μπήκε σε εφαρμογή το Plan B: Η άμεση διάλυση του Ποταμιού, προκειμένου αφενός να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός λόγος του μοναδικού άλλου αρχηγού, πλην του Αλέξη Τσίπρα, που στηρίζει τις Πρέσπες, και αφετέρου να ανακοπεί κάθε συντεταγμένη προσπάθεια του Ποταμιού να συζητήσει και να προσδιορίσει τον χώρο, τον ρόλο και τους όρους του για την επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού.

Ηταν μια πολιτική παγίδα εξ αρχής οφθαλμοφανής, που όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θέλησε να δει…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: