19.1.19

Η τακτική του «σκαντζόχοιρου»...



Με λογικές τελεσιγράφων και κομματικής περιχαράκωσης προσπαθεί η Φώφη Γεννηματά να ξεπεράσει τη διπλή πίεση που θεωρεί ότι υφίσταται το Κίνημα Αλλαγής στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και των διεργασιών συγκρότησης προοδευτικού μετώπου.

Στο...
πλαίσιο αυτής της τακτικής κι εν μέσω αναβρασμού για διαρροές και παραφωνίες (Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Δημήτρης Κρεμαστινός), ανακοίνωσε ότι δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή που θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν κρίνει σκόπιμο να επιβάλει κομματική πειθαρχία.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την αντιφατική στάση της με το βλέμμα κυρίως στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (όπου δεν αποκλείεται να αποφασιστεί το «ναι» στη συμφωνία), η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι όλοι οι βουλευτές οφείλουν να κινηθούν με ενιαίο τρόπο στην ψηφοφορία.

Στο ίδιο πνεύμα σημείωσε ότι η πολιτική ενότητα «δεν είναι ευχολόγιο» και αποτελεί ευθύνη του κάθε στελέχους να διατηρηθεί η συνοχή της παράταξης. Καθιστώντας δε απολύτως σαφή την προειδοποίησή της για διαγραφή ή πολιτικό διαζύγιο με όσους επιλέξουν να μην ευθυγραμμιστούν με τη συλλογική απόφαση, ευθέως παραδέχτηκε ότι «προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες», ενώ φανερώνοντας έναν από τους λόγους της απόρριψης της συμφωνίας, δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία εις βάρος και του προοδευτικού χώρου».

Στην πραγματικότητα, η κ. Γεννηματά, με μια ανορθόδοξη μέθοδο που ερμηνεύεται κι ως ένας έμμεσος εκβιασμός, επιχειρεί να αποτρέψει τυχόν θετικές ψήφους που ίσως αξιοποιούνταν από την κυβέρνηση ως ένδειξη ύπαρξης ρήγματος εντός ΚΙΝ.ΑΛΛ. λόγω Μακεδονικού. Σε κάθε περίπτωση, εντάσσεται στη στρατηγική των ερμητικά κλειστών διαύλων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη δική του πλευρά προσβλέπει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολιτικά οφέλη μέσα από την ώσμωση με τον κεντροαριστερό χώρο.

Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πολιτική αυτή του «σκαντζόχοιρου» που υιοθετεί η Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχετικά συχνό εσχάτως φαινόμενο των παραιτήσεων στελεχών, με πιο πρόσφατη αυτή του Λ. Παπαγιαννάκη και πριν από μερικούς μήνες του Αγγ. Τόλκα.

Επιπλέον, παρά την απόπειρα απαξίωσης των πρωτοβουλιών που θέλουν τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, εν ενεργεία στελέχη που μετέχουν στα κομματικά όργανα (π.χ. η γραμματέας του Δικτύου Ισότητας και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου κ.ά.), καθώς και μέρος της βάσης, προσεγγίζουν θετικά το εγχείρημα.

Μόνο τυχαία δεν είναι εξάλλου η παραδοχή του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού -που έφερε τεράστια αναστάτωση- ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για έναν διάλογο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, το κλίμα απογοήτευσης συμπληρώνουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν το κόμμα της Φ. Γεννηματά σε διαρκή καθίζηση (Opinion Poll, 16 Ιανουαρίου, όπου το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει με αναγωγή 3,8%).

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: