20.1.19

Ο πολιτικός δρόμος μετά τις Πρέσπες...


 Οι «151+» ψήφοι για τις Πρέσπες δείχνουν πλέον κλειδωμένοι, η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε ήδη δια της ψήφου εμπιστοσύνης, και το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική «αρένα» αυτής της εβδομάδας μετατοπίζεται σε...
δύο κρίσιμα επίπεδα.

Το πρώτο είναι να περάσει και στην κοινωνία – στον μέγιστο έστω δυνατό βαθμό – την θετική εθνική παρακαταθήκη της συμφωνίας των Πρεσπών. Το δεύτερο είναι να κεφαλαιοποιήσει τόσο την συμφωνία, όσο και το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, στο εγχείρημα ανασύνθεσης των πολιτικών διαχωριστικών γραμμών – ήτοι, να μετατρέψει όντως τις Πρέσπες σε ορόσημο για την διαμόρφωση του νέου προοδευτικού πόλου.


Και στα δύο επίπεδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει στίγμα προθέσεων με την σημερινή συνέντευξή του στην «Αυγή»: Αφενός χαρακτηρίζει «ιστορικό βήμα» την συμφωνία των Πρεσπών και «πατριωτικό καθήκον» την κύρωσή της, και αφετέρου διαμηνύει πως η συμφωνία θα λειτουργήσει ως ο καταλύτης για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Στο πρώτο σκέλος, η ανάδειξη του «πατριωτισμού της δράσης και των λύσεων» έναντι της εθνικής αδράνειας, καθώς και η επεξήγηση των θετικών πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών από κάθε δυνατό δημόσιο βήμα, αποτελούν τον άξονα στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής. Τον συντονισμό της «καμπάνιας» έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το debate που δεν έγινε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα το δούμε να εξελίσσεται διακαναλικά σε υπουργικό επίπεδο με τα στελέχη της κυβέρνησης να προκαλούν συνεχώς σε δημόσιο διάλογο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ η εξέλιξη του σημερινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα θα συνεκτιμηθεί σε ό,τι αφορά την περαιτέρω τακτική.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Νικολ Λειβαδαρη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: