22.1.19

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με Πρέσπες...

...ΚΙΝΑΛ, Καμμένο και ανασχηματισμό...

Με συνεχείς συσκέψεις και κρατώντας χαμηλούς τόνους στο Μαξίμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μάχη της Πέμπτης, ενώ παρακολουθούν από πολύ κοντά την κινητικότητα στα...
μικρά κόμματα της Βουλής και τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αναμφισβήτητα το δεύτερο σημαντικό βήμα, προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει στη “νέα φάση”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο newpost.gr. 

Το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο και η κάλυψη του κενού που υπάρχει, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, εξακολουθεί να αποτελεί ένας από τους βασικούς στόχους των κυβερνητικών, αν και η Φώφη Γεννηματά για άλλη μια φορά έδειξε τα “δόντια” της στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. 

Επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός “ξέρει ότι χάνει” και προσπαθεί να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ υποκρινόμενος τον κεντροαριστερό. “Είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα σήμερα”, συμπλήρωσε. Η αποχώρηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Χαριλάου Τρικούπη φουντώνει τη φημολογία για “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που δεν αρνούνται τα στελέχη της πλειοψηφίας.

Δεν είναι σίγουρο αν ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να ξεκινήσει τη διεύρυνση, στην οποία στοχεύει, από τον αναγκαστικό μίνι ανασχηματισμό που θα κληθεί να κάνει μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός είναι προσηλωμένος απολύτως στην επίτευξη της πλειοψηφίας των 151 για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οτιδήποτε άλλο έχει περάσει σε δεύτερη φάση. 

Όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα “σηκώσει το γάντι” που του πέταξε χθες ο Πάνος Καμμένος για την “αποστράτευση” των πρώην στελεχών του από το κυβερνητικό σχήμα και φαίνεται πως δεν είναι διατειθμένος να απομακρύνει τους Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ και Βασίλη Κόκκαλη από το υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η προσεκτική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος δήλωσε:

“νομίζω ότι είναι μάλλον οξύμωρο το γεγονός ότι θα μπορούσε κάποιος εκτός κυβέρνησης να θέλει να καθορίσει τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, λέω ότι βεβαίως αυτά είναι και ζητήματα, που σε τελευταία ανάλυση τα κρίνει πάντοτε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου”.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προχωρήσει σε κάποιον σχεδιασμό που να δείχνει ότι ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτιμάται ότι τα “ορφανά” υφυπουργεία της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά στο Πεντάγωνο και του Νίκου Μαυραγάνη στο Μεταφορών ενδεχομένως να μείνουν χωρίς κάποιον αντικαταστάτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μην παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών από τη στιγμή που η Συμφωνία ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να έχει πολλές πιθανότητες να αναβαθμιστεί. Δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο Μαξίμου πότε θα απαλλαγούν των καθηκόντων τους η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος που διεκδικούν τους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. 

Το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης είναι ιδιαιτέρως κομβικό εξαιτίας του Σκοπιανού και αποτελεί τη μεγαλύτερη “σπαζοκεφαλιά” για τον Αλέξη Τσίπρα να βρει τον αντικαταστάτη της Κ. Νοτοπούλου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα πρέπει να είναι ένα στέλεχος που να χαίρει μεγάλης αποδοχής στην Βόρεια Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο για την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας ήταν μια θέση που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θεωρείται πως δεν πρέπει να αναλάβει απλώς τα καθήκοντα του Νάσου Ηλιόπουλου κάποιος από τους άλλους τρεις υπουργούς...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: