31.1.19

Φοβού τους Δαναούς; Οχι δα!...

Άντα Ψαρρά

Η χθεσινή είδηση για την πληρωμή ενοικίων ενός χρόνου και εξοπλισμού των γραφείων της Ν.Δ. Πειραιά από τον ευεργέτη, εφοπλιστή, μιντιάρχη, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και παράγοντα του...
Πειραιά, Β. Μαρινάκη, αντιμετωπίστηκε σαν μια φυσική και «καθαγιασμένη» χειρονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χθες με νέα ανακοίνωση στηλιτεύοντας την απόλυτη αποδοχή της Ν.Δ. προς τις γαλαντόμες προσφορές επιχειρηματιών στο κόμμα. Ετσι εξηγείται ίσως και το γιατί η Ν.Δ. δεν θεωρεί μια σειρά από ανάλογες υποθέσεις με δωράκια και δωρεές ως δωροδοκίες ή διαπλοκή, αλλά σαν σκευωρίες ή έστω απλές κινήσεις... αβροφροσύνης.

Η παροχή Μαρινάκη στη Ν.Δ., όπως ισχυρίστηκε χθες και ο πρωινός σχολιαστής του ΣΚΑΪ, ήταν μια απλή δωρεά προς τον κ. Βοϊδονικόλα και τη ΝΟΔΕ Πειραιά. Θα πρέπει όμως τότε οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη της Δεξιάς να μας ορίσουν πότε μια δωρεά ή ένα δωράκι είναι αθώο και πότε αποτελεί πηγή διαπλοκής. Το να χρηματοδοτεί ένας επιχειρηματίας πολιτικό κόμμα που προσβλέπει μάλιστα σύντομα να γίνει κυβέρνηση, μέχρι τώρα ήταν μια πρακτική που αυτομάτως προκαλούσε σφοδρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Σήμερα φαίνεται ότι μπροστά στη μητέρα των μαχών Αλαφούζου, Μαρινάκη, Βαρδινογιάνη, Ν.Δ. και ολίγης από ΚΙΝ.ΑΛΛ. όλα τα ζητήματα διαφάνειας, διαπλοκής, διαφθοράς κ.λπ. πέρασαν στα αζήτητα ή μεταμορφώθηκαν σε σκευωρίες.

Η δωρεά θεωρήθηκε μια απλή... κιμπάρικη χειρονομία. Κι όμως, όταν ακόμα και στο πολύ κοντινό παρελθόν ένας επιχειρηματικός όμιλος ή ένας επιχειρηματικός κολοσσός έκανε ακριβά δώρα σε κόμματα ή στελέχη κομμάτων, η υπόθεση χαρακτηριζόταν αυτομάτως σκάνδαλο και προσπάθεια δωροδοκίας από τα ίδια ΜΜΕ που τώρα σφυρίζουν αδιάφορα. Ο ίδιος ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση της παροχής τηλεφωνικού κέντρου στο γραφείο του από τη Siemens, έσπευσε να το πληρώσει ώστε να μην αιωρείται η παραμικρή σκιά σε βάρος του.

Ενα δωράκι ήταν εξάλλου και εκείνο που παρέλαβε για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος, αλλά και εκείνα που παρέλαβαν -σύμφωνα με τους μάρτυρες- οι ταμίες της Ν.Δ. Δωράκια ήταν προφανώς και οι χορηγίες της Novartis σε τόσους και τόσους υπηρεσιακούς και μη παράγοντες. Δωράκια δέχτηκαν κατά καιρούς κόμματα και πολιτικοί που, όπως αποδείχτηκε αργότερα, τα ξεπλήρωσαν με τα ταμειακά αποθέματα αλλά και τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας.

Για δε τον ίδιο τον μιντιάρχη-εφοπλιστή, που υποστηρίζει ανέκαθεν ότι όλες οι κατά καιρούς κατηγορίες εναντίον του, όπως και η άσκηση δίωξης για κακούργημα στην υπόθεση του «Noor One» (που εκκρεμεί εδώ και μήνες στην Εισαγγελία Πειραιά προφανώς λόγω φόρτου εργασίας), είναι σκευωρίες των αντιπάλων του, είναι κάπως αδόκιμο να κάνει τέτοιου τύπου κομματικά δώρα διότι ένας κακόπιστος μπορεί να θεωρήσει ότι προσβλέπει στην πλήρη δικαστική απαλλαγή του μόλις η Ν.Δ. αναλάβει την κυβέρνηση.

Μπορεί λοιπόν ένα δωράκι να μην είναι τόσο ακραίο, όπως ήταν οι δηλώσεις του περί χούντας ή οι κατά καιρούς επιθέσεις του (προ και μετά ΣΥΡΙΖΑ) σε εισαγγελείς, ωστόσο κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η δωρεά αυτή δεν ήταν τόσο ανιδιοτελής και ότι αλιεύει ψήφους του κόμματος για τον ευνοούμενο υποψήφιο και συνεργάτη του, δήμαρχο Γ. Μώραλη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: