23.1.19

Γιατί δεν καταθέτει πρόταση μομφής, η ΝΔ...

Πώς θα «χτυπήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών...

«Θα τους αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένα και ισχυρά επιχειρήματα» σημείωνε κορυφαία πηγή της οδού Πειραιώς, από όπου τελικά αποφασίστηκε να...
μην κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία. 

Σύμφωνα με το newpost.gr, η συγκεκριμένη κίνηση βρισκόταν στο τραπέζι, όμως «δεν είχε αποφασιστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, αλλά παρέμενε ως ισχυρή πιθανότητα, ανάλογα με τη στάθμιση των πολιτικών εξελίξεων που θα γίνει σήμερα κατά της διάρκεια της ημέρας».

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση, για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί με δεδομένο ότι η πρόταση μομφής δεν θα συγκέντρωνε τις απαιτούμενες 151 ψήφους, όπως γράφαμε «μόνο ως μόνο ως κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας από την πλευρά της ΝΔ μπορούσε να χαρακτηριστεί». Ωστόσο εδώ, το γαλάζιο επιτελείο υπολόγισε τον κίνδυνο ο Αλέξης Τσίπρας να βγει επικοινωνιακά μπροστά, παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής μιας «κυβέρνησης – κουρελού», όπως τη χαρακτηρίζουν από τη ΝΔ, που αυτή τη στιγμή επιβιώνει με τους δανεικούς βουλευτές του Πάνου Καμμένου.
Ο δεύτερος λόγος που δεν προχώρησαν στην πρόταση δυσπιστίας, έχει να κάνει με την πρόθεση της οδού Πειραιώς να «ξεγυμνώσει» πολιτικά τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος όπως καταγγέλλουν, ενώ στηρίζει ακόμη και σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρεί να δείξει ότι είναι αντίθετος και μάχεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, μια πρόταση δυσπιστίας θα πρόσφερε άλλοθι και στον Σταύρο Θεοδωράκη να καταψηφίσει χωρίς πολιτικό κόστος την κυβέρνηση και να ψηφίσει όμως τη Συμφωνία για το ονοματολογικό, που είναι και το μεγάλο ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, για την ΝΔ «ψήφος στην συμφωνία των Πρεσπών ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα που θα στείλουν τα γαλάζια στελέχη αυτό το διήμερο στην Ολομέλεια, όπου θα επικεντρωθούν στο βασικό ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή: η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συζητήσει επί της Συμφωνίας και να ψηφίσει στα τυφλά, χωρίς οι βουλευτές να έχουν υπόψη τα τελικά κείμενα με το Σύνταγμα των Σκοπίων μετά την αναθεώρηση και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Ο λόγος, που η κυβέρνηση δεν καταθέτει τα σχετικά κείμενα, τον οποίο αποκάλυψε το πρωί το newpost.gr και παραδέχτηκε δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι πως χωρίς να προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ζάεφ, με την ανοχή της Αθήνας, έβαλε προϋπόθεση την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές. Με απλά λόγια, εξηγούν από τη ΝΔ, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της ΝΔ.

Το γεγονός αυτό τονίζουν, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει, σύμφωνα με τη ΝΔ, ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: