16.1.19

Τι θα αποφασίσει ο Σταύρος;..

Μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να υπερψηφίσει την κυβέρνηση, άλλαξε ο χαρακτήρας της εκτυλισσόμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι πλέον βέβαιο ότι...
θα σχηματιστεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Με τους 151 «κλειδωμένους» η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης μοιάζει τρόπον τινά με το «πρώτο ημίχρονο» της διαδικασίας κοινοβουλευτικής επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πίεσης της Πειραιώς

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, οι «Πρέσπες» παίρνουν την απόλυτη πλειοψηφία μόνο αν υπερψηφιστούν από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη. Οι άλλη δύο βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν θετική ψήφο. Άλλωστε και οι δύο φέρονται να έχουν κλείσει θέσεις στις λίστες της ΝΔ.

Η Πειραιώς φαίνεται να πιέζει τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους συν αυτώ για να μη δώσουν θετική ψήφο στη συμφωνία. Βασικό όπλο της Πειραιώς είναι ότι το «Ναι» στις «Πρέσπες» σημαίνει αυτομάτως τερματισμό οποιασδήποτε προοπτικής συμμαχίας ΝΔ-Ποταμιού. Τα σημερινά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού στις εκλογές, οπότε μόνο η συμμετοχή στις λίστες της ΝΣ μοιάζει να δίνει προοπτική εισόδου στην επόμενη Βουλή για τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως.

«Χρυσή τομή» η αποχή

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης έχει επανειλημμένως εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που πρόβαλε για το διαζύγιό του με την κ. Γεννηματά. Μια «χρυσή τομή» θα μπορούσε να είναι η αποχή από την ψηφοφορία. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία περνάει αλλά «ψαλιδισμένη» πολιτικά, με άμεση συνέπεια την επίσπευση των εκλογών. Από τη μεριά του, ο κ. Θεοδωράκης θα μπορεί να λέει ότι δεν παρουσιάστηκε ασυνεπής με τις απόψεις του.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωράκης πιέζεται και από το εσωτερικό του. Οι κκ Ψαριανός και Αμυράς απειλούν με ανεξαρτητοποίηση από το Ποτάμι, αν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους ψηφίσουν τη συμφωνία.

Τι θα αποφασίσει ο Σταύρος;

Μετά την ανακοίνωση Δανέλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε αμέσως τη διαγραφή του. Μάλιστα του επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής, θέλοντας να αποσείσει την κατηγορία του «δεκανικιού του ΣΥΡΙΖΑ». «Κύριε Δανέλλη, αυτό που κάνατε δεν είναι έγκλημα! Είναι λάθος! Γιατί στο έγκλημα Γιατί στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος ή απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, σχεδιασμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Από τη μεριά του ο Γιώργος Μαυρωτάς στη ομιλία του φάνηκε να κλίνει προς το «Ναι», αφήνοντας όμως ανοιχτό παράθυρο για την αποχή. Ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι «η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και γι’ αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το ντε φάκτο δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου Μακεδονία» Ωστόσο, προσέθεσε ότι «το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.» Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρώτάς έδωσε ένα ωραίο δείγμα δημιουργικής ασάφειας: «Αλλάζει πλέον το πολιτικό πλαίσιο. Αλλάζει η στάση μας; Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και θα βρούμε τον τρόπο να το εκφράσουμε με καθαρό τρόπο». Με πιο απλά λόγια, «το σκεφτόμαστε»…

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: