16.1.19

Στην κόψη του ξυραφιού οι «Πρέσπες»...

Μπλόκο στην Επιτροπή της Βουλής;...

Στο ενδεχόμενο, η Συμφωνία των Πρεσπών να μην φτάσει καν στην Ολομέλεια μπορεί να οδηγήσει η σκηνοθετημένη (όπως την ονομάζει σύσσωμη η αντιπολίτευση) ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κλειδί βρίσκεται στη...
σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία θα εισαχθεί πρώτα η Συμφωνία προς συζήτηση καθώς μετά τις τελευταίες μετακινήσεις βουλευτών, οι ισορροπίες που υπήρχαν εντός της, αλλάζουν.

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή αριθμεί 55 μέλη. 27 βουλευτές είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, τέσσερις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τρεις από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, έναν από τους ΑΝΕΛ, έναν από την Ένωση Κεντρώων και έναν από το Ποτάμι και ένας από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Για να εγκριθεί η Συμφωνία και να σταλεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 28 ψήφους.

Με δεδομένο, ότι οι 14 της ΝΔ, οι τέσσερις της ΔΗΣΥ, οι τρεις της Χ.Α. και οι τρεις του ΚΚΕ δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, τα φώτα στρέφονται στους υπόλοιπους 4 βουλευτές. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι τους ΑΝΕΛ στην Επιτροπή εκπροσωπεί ο Θόδωρος Κατσίκης, που έχει χαρακτηρίσει ήδη «προδότες» και «αποστάτες» όσους συναδέλφους του από την Κ.Ο. παραμένουν στην κυβέρνηση, και την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης που επίσης έχει ταχθεί κατά της κύρωσης της Συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας μπορεί να ελπίζει μόνο στον έναν του Ποταμιού και στον έναν ανεξάρτητο.

Από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων είναι ο Δημήτρης Καμμένος που θα καταψηφίσει, ενώ από το Ποτάμι ήταν ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος όμως επίσης ανεξαρτητοποιήθηκε. Σύμφωνα με το άρθρο 68, παρ. 3 του Συντάγματος αλλά και το άρθρο 31 του κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών, οπότε ο κ. Δανέλλης θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον βουλευτή του Ποταμιού.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κατάλαβαν έγκαιρα ότι το Προεδρείο της Βουλής επιχειρεί να κρατήσει τον κ. Δανέλλη εντός της Επιτροπής εντάσσοντάς τον στους ανεξάρτητους, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στη Σύνθεση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την κίνηση αυτή όμως το Ποτάμι δεν εκπροσωπείται στην Επιτροπή, καθώς κανονικά θα πρέπει ο Σταύρος Θεοδωράκης να τοποθετήσει άλλον βουλευτή.

Η οδός Πειραιώς έχει προχωρήσει ήδη σε καταγγελία, ότι η κυβέρνηση, όπως λένε τα γαλάζια στελέχη «προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας».

Αν τελικά το προεδρείο της Βουλής δεν επιχειρήσει το «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», όπως το ονομάζει η ΝΔ, τότε έχει μεγάλη σημασία ποιον βουλευτή θα τοποθετήσει ο κ. Θεοδωράκης και το τι θα πράξει κατά την ψηφοφορία που θα γίνει εντός της Επιτροπής. Έτσι όλη η πίεση, τόσο από την οδό Πειραιώς, όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου πέφτει στο Ποτάμι, καθώς αν ο βουλευτής που θα τοποθετηθεί καταψηφίσει, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα φτάσει καν μέχρι την Ολομέλεια...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: