18.1.19

Πολιτικός σάλος με νέες αποκαλύψεις...



...για ψέματα Τραμπ στο Κογκρέσο...

Με οργή αντέδρασαν οι Δημοκρατικοί μετά από δημοσίευμα αμερικανικού μέσου, το οποίο αναφέρει ότι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του πρώην δικηγόρου του Ντ. Τραμπ ότι του έδωσε οδηγίες ώστε να πει ψέματα στο Κογκρέσο. Ζητούν τη...
διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ώστε να έρθουν στο φως οι σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου Buzzfeed News, πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει οδηγίες στον επί δεκαετία δικηγόρο του Μάικλ Κοέν να πει ψέματα στο Κογκρέσο για τις διαπραγματεύσεις που έκαναν οι επιχειρήσεις του νυν προέδρου για την ανέγερση πύργου Τραμπ στη Μόσχα, αλλά και για τους σχεδιασμούς που υπήρχαν για ταξίδι στη Ρωσία.

Ο Μάικλ Κοέν, που έχει ήδη καταδικαστεί για φορολογική και τραπεζική απάτη, συνεργάζεται με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ για τις σχέσεις της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία και την καταγγελλόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές, έχει επίσης παραδεχθεί ότι είπε ψέματα για τα θέματα αυτά στο Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι παραβίασε τον νόμο, μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στο δημοσίευμα, ενώ ο δικηγόρος του, Ρούντολφ Τζουλιάνι απέρριψε το ρεπορτάζ ως ψευδές.

Ωστόσο, η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή των Δημοκρατικών και ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ, δήλωσε ότι θα ερευνηθούν οι νέες καταγγελίες.

«Η καταγγελία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να έχει πει ψέματα ενώπιον της Επιτροπής ώστε να περιορίσει το εύρος της έρευνα και να καλύψει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με τη Ρωσία είναι πάρα πολύ σοβαρή».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να έρθει στο φως η αλήθεια», συμπλήρωσε.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Buzzfeed, που βασίζεται στις καταθέσεις ομοσπονδιακών αξιωματούχων, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει 10 ενημερωτικά σημειώματα από τον τότε δικηγόρο του Κοέν και το σχέδιο να κατασκευαστεί έργο στη Μόσχα. Ενημερωτικά σημειώματα φέρονται να έχουν λάβει τόσο η κόρη του προέδρου, Ιβάνκα, όσο και ο γιος του, Ντόναλντ Τζούνιορ.

Τα ψέματα αφορούν το πότε σταμάτησαν οι διαδικασίες και τα σχέδια για την κατασκευή του πύργου Τραμπ στη Μόσχα. Ο Κοέν είχε καταθέσει αρχικά ότι τελείωσαν πριν από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ στην πραγματικότητα φέρονται να τελείωσαν τον Ιούνιο της χρονιάς αυτής, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ειδικός εισαγγελέας έχει κι άλλα στοιχεία (e-mails, καταθέσεις κ.λπ.) που αποδεικνύουν ότι ο Κοέν όντως είπε ψέματα για λογαριασμό του τότε εργοδότη του, που πλέον τον παρουσιάζει ως αναξιόπιστο μάρτυρα.

Πάντως, αν όλα αυτά τα οποία αναφέρει το Buzzfeed αποδειχθούν, τότε στοιχειοθετείται η κατηγορία της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Ντόναλντ Τραμπ και αυτό θα αυξήσει τις πιέσεις από την πλευρά των Δημοκρατικών να εκκινήσει διαδικασία αποπομπή του προέδρου.

Μεταξύ των Δημοκρατικών είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές και τα νέα στοιχεία φαίνονται να είναι επιβαρυντικά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή των Δημοκρατικών, Τεντ Λιου, η ιστορία με τον πύργο Τραμπ στη Μόσχα «στοιχειοθετεί καθαρά υπόθεση παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, που είναι κακούργημα», ενώ ο βουλευτής από το Τέξας, Χοακίν Κάστρο, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί ή να παραιτηθεί».

Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ είναι πάντως σε εξέλιξη και ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθούν τα αποτελέσματά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: