21.1.19

Ο Κάρολος Παπούλιας για τα Βαλκάνια...



Στο Βαλκανικό Φόρουμ Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων, που είχε συγκαλέσει ο ΣΥΝ στην Αθήνα το 1995, είχε απευθύνει χαιρετισμό ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, μετέπειτα πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας...
και τα ακόλουθα:

«Οι προηγούμενες γενιές γνώριζαν και προσπάθησαν να ξεχάσουν. Η γενιά μας γνωρίζει, αλλά δεν θυμάται. Οι αυριανές γενιές θα θυμούνται, αλλά ίσως θα ήθελαν να γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι γιατί. Γιατί, ενώ πριν από πενήντα χρόνια είχαμε πει “ποτέ πια”, ξεχάσαμε τόσο γρήγορα; Γιατί η καταστροφή και ο πόλεμος ξαναγύρισαν τόσο γρήγορα στην Ευρώπη; Γιατί η λέξη Βαλκάνια εξακολουθεί να ταυτίζεται με την αμετροέπεια, την υπερβολή, την έλλειψη εμπιστοσύνης; Και ας μην προσπαθήσουμε να ρίξουμε την ευθύνη σε άλλους ή στους άλλους. Μέρος της ευθύνης έχουν ασφαλώς οι “άλλοι”, όπως άλλωστε έχουμε και εμείς.

»Γνωρίζω πως απευθύνομαι σε συγκέντρωση προοδευτικών και αριστερών κομμάτων και κινημάτων. Το ερώτημα που με απασχολεί είναι: μέσα από ποιες πολιτικές και ποιες διαδικασίες μπορούμε να δρομολογήσουμε το αύριο, ώστε να μην επαναληφθεί το σήμερα και το χθες. Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει τον κοινό παρονομαστή δράσης των βαλκανικών σοσιαλιστικών κομμάτων, ώστε να διαφοροποιηθούμε από τις άλλες πολιτικές επιλογές. Η απάντηση είναι δύσκολη. Η συνταγή λύσης των σημερινών προβλημάτων των Βαλκανίων δεν αποτελεί αποκλειστικό κτήμα της μιας πλευράς ή της μιας μόνο πλευράς. Χρειάζεται μια γενική συναίνεση. Πάνω σε ποια, όμως, γραμμή;

»Ενας από τους πιο φωτεινούς και πρωτοπόρους σοσιαλιστές των Βαλκανίων και της Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, είχε εδώ και μερικές δεκαετίες υπογραμμίσει την ανάγκη να περιοριστεί ο “εθνοκεντρισμός”. Να δοθεί πρώτη προτεραιότητα σε μια βαλκανοκεντρική πολιτική, μέσα από την οποία τα έθνη και οι λαοί της περιοχής μας θα μπορέσουν να συμβιώσουν αρμονικά. Η προσωπική μου πεποίθηση και το πολιτικό μου “πιστεύω” είναι ότι οι εθνοκεντρικές επιλογές είναι αδιέξοδες. Αντίθετα, μια πολιτική που στηρίζεται στον “ανθρωποκεντρισμό”, μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις σταθερές.

»Ο εξανθρωπισμός της πολιτικής, σε συνδυασμό με το βαλκανοκεντρικό όραμα, μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις ανελέητες προκλήσεις της εποχής μας. Δεν τίθεται συνεπώς το ερώτημα εάν οραματιζόμαστε έναν νέο κόσμο με νέους ανθρώπους και νέους ηγέτες ή εάν, όπως πιστεύω, μπορούμε να συμβάλουμε στην δημιουργία ενός νέου βαλκανικού κόσμου, που θα στηρίζεται σε νέες ιδέες με κεντρικό στοιχείο τον ανθρώπινο παράγοντα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και τούτο γιατί πέρα από την κατάφωρη παραβίαση αρχών, χαρτών και δικαιωμάτων, εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσει σαν πολιτικούς και σαν πολίτες, είναι η αδιαφορία προς την ανθρώπινη ζωή».

Προσωπικά δεν έχω να προσθέσω κάτι, όμως, θα πρότεινα να διαβάσουν το κείμενο αυτό προσεκτικά τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., του οποίου κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ.

Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: